Magnólia

Rajongásom a magnólia illatjegy iránt különös módon egy tusfürdővel kezdődött. A DM limitált kiadású tusfürdője oly annyira magával ragadott, hogy utána megszállott módon kezdtem érdeklődni, azon parfümök iránt, amelyek magnóliát is tartalmaznak. Habár igen sok illat tartalmazza ezt az illatjegyet, de csupán egy maroknyi azoknak a száma, amelyek teljes egészében e köré épülnek. Nem túl nehéz felismernünk ezeket, hiszen legtöbbször már a nevük is utal a magnóliára  pl.: Kenzo Eau de Fleur de Magnolia.

A magnólia vagy, ahogy Magyarországon ismerik őket, a valódi liliomfák a legősibb zárvatermők közé tartoznak. Gyakran keverik össze őket a tulipánfával. A liliomfáknak közel nyolcvan különböző faját tartják számon.  Ezen okból kifolyólag ahány fajta, annyi illat. Tehát, ha valaki magnólia jegyről beszél a parfümgyártásban, nem lehetünk biztosak benne, melyikre gondol, melyiket használták az adott parfümhöz. A leggyakrabban használt liliomfa talán a Magnolia grandiflora (örökzöld liliomfa), amelynek édes, virágos aromája van, citrusos felhanggal. A Magnolia denudata illata rózsa és fahéj keveréke, míg a Magnolia liliflora avagy  a kínai liliomfának nem túl erős, enyhén fahéjas-rózsás illata van gyengéd zöld jácint beütéssel. Persze ez csak egy-két példa. Ha bárkinek van más tapasztalat, ne habozzon megosztani velem.

Szakértők szerint az egyik legjobb magnólia, amit eddig alkottak Yves Rocher Magnolia-ja. Nekem már sajnos nem volt alkalmam megszagolni és kipróbálni ezt a parfümöt, ugyanis évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból. Azonban szerencsére található más csodás magnólia-parfüm is a piacon.

Ilyen például az Eau de Fleur de Magnolia a Kenzotól. Kenzo egyike a kedvenc parfümházaimnak, mindig képesek a megújulásra és nem követik mindenáron az adott trendeket. Ennek a parfümnek a megjelenésére az európai piacon csaknem egy évet kellett várnom. Ugyanis elöszőr csak  Ázsiában hozták forgalomba. Elég sok olyan parfüm van, amely csak ezt a piacot célozza meg, és ezért kissé aggódtam is, hogy talán soha nem lesz lehetőségem tesztelni. De érdemes volt várnom rá.  Az Eau de Fleur de Magnolia a Les Eaux De Fleur kollekció darabja, jelenleg négy parfüm tartozik ide, mindegyik egy-egy Ázsiára jellemző virág köré épül. A liliomfák háromnegyede Ázsiában őshonos. A Francis Krukjdian alkotta Magnolia finom és gyengéd illat, amely a magnólián kivül citrusos jegyeket tartalmaz. Tökéletes mindennapi parfüm, amelyben a citrusos nyitás után krémes illat marad hátra. Semmi tolakodás nincs benne, és lágyan ölel körül bennünket egész nap.

A Magnolia Romana, amely az Eau D’Italie olasz exluzív parfümház kreációja, teljesen más eset, inkább friss és áttetsző illat, mint meleg. Ezt valószínűleg nem csak azért lehet, mert más magnóliát használtak fel hozzá, hanem mert a bazsalikom zöld, friss illatát is hozzákeverték és ezen kivül még szerecsendiót, citromlevelet, nerolit valamint a bázisjegyeihez fehér pézsmát és cédrust. Ez is finom virágos illat, amely leginkább nappali viseletre lehet jó választás, mégis hozzám a Kenzo sokkal közelebb áll, talán mert a Magnolia Romanat konzervatívabbnak érzem.

Persze ez nem minden. Sok magnólia-parfümöt kell felfedeznem még. Itt van mindjárt Acqua di Parma Magnolia Noblie-je vagy Helena Rubinstein első parfümje a Wanted, és még sorolhatnám. Nektek van valamilyen magnóliás parfüm- vagy illatélményetek? Vagy csak olyan virág, aminek az illatáért odavagytok?

(kép:Tanaka Juuyoh)

2 thoughts on “Magnólia”

  1. Úgy tűnik, erről a cikkedről lemaradtam annak idején. Pedig tele van érdekességekkel, számomra új dolgokkal. Én sehogy sem állok a magnóliás illatokkal, de ezek után talán majd jobban odafigyelek rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük