Parfümleckék- Fás és bőrös jellegű illlatok

Csupán két kisebb csoport maradt hátra az illatcsaládok ismertetéséből. Kezdjük a fás illatcsalád jellemzésével mai parfümleckénket.

A fás kompozíciókban a szívjegyek és bázisjegyek fás akkordjai  egymást hangsúlyozzák. Többnyire száraz hatásúak, gyakori akkordja a cédrus, a szantálfa és a vetiver. A balzsamos, egzotikus féléket és a gyanta jellegűeket általában fűszeres és citrusos jegyekkel társítják. Pl.: L’Artisan Perfumeur Dzing!, Caron L’Anarchiste.

Öt alkategóriája van. Ebből az első a fás-vizes jellegű parfümök csoportja, ahol a fás szívjegyeket keverik fűszeres akkordokkal és vizes jegyekkel. Jellemzően férfi illatokat tartalmaz. Pl.: Aramis Always for Him

A fás-fűszeres illatok nagyon maszkulin parfümöket eredményeznek, persze azért található egy-két női kompozíció is. A parfüm szívében és bázisában is vannak fűszeres jegyek. Olyan illatokra kell gondolnunk, mint pl.: Burberry The Beat for Men, Calvin Klein CK Free, YSL Jazz.

A fás karakterű parfümökben a tölgymoha és a labdanum használata, amelyek egyébként tipikus chypre parfüm összetevők, hozzák létre a fás-chypre kategóriát. Nagyon gazdag és intenzív illatot eredményez ez a társítás. Pl.:Ralph Lauren Polo, Aramis Aramis stb.

A fás-virágos-pézsmás illatokban a fás karakter még mindig dominál, de a parfüm virágos jegyekkel nyit, mint például ibolya és frézia, és a pézsmát fedezhetjük fel a bázisjegyei között. Azt hihetnénk, hogy ide túlnyomórészt női parfümök tartoznak, de itt is a férfi illatok vannak többségben. Pl.: Bruno Banani Pure Man, Dior Fahrenheit, Etat Libre d’Orange Jasmine et Cigarettes

Elérkeztünk az utolsó kategóriához a fás-fűszeres jellegű illatokhoz, ahol a fás jegyekhez meleg és/vagy kesernyés fűszereket kevernek, mint bors, szegfűszeg, fahéj vagy szerecsendió. Tipikus férfi ilat. Pl.: Cacharel Amor pour Homme, Davidoff Adventure, Jil Sander Sport for Men, Zirh Ikon.

A bőr illata az egyik legrégibb összetevő a parfümgyártásban. Édes, füstös, kissé kátrányos illata van, amelyet előszeretettel vegyítenek chypre akkordokkal. Bőr jellegű illata van a laboratóriumi körülmények között előállított antilopbőrnek, a sztiraxnak, amely az amerikai ámbrafa aromás gyantája, az atlasz cédrusnak, a nyírfának. Nincsenek külön alkategóriái, és leginkább férfi parfümöket találhatunk ebben a csoportban is.  Pl.: Caron Tabac Blond, Diesel Only The Brave.

Ezzel be is fejeztük az illatcsaládokat. A mai nap leginkább férfi illatokkal találkoztunk, de azok a hölgyek, akiket ez a téma nem annyira érdekel, gyönyörködjenek a csodaszép modellfiúkban, amíg visszatérek valami nőiesebb anyaggal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük