Hungarikum

„Az illat olyan varázsló, mely elrepít a múltba, társunk a jelenben és elkísér a jövőbe. Emlékeztet.” Ez az idézet Judith Müllertől származik, akinek nevével egy hete találkoztam először Octavian Coifan blogjában. Octavian egyik szakterülete a vintage parfümök, és ezen bejegyzésében méltatja a magyar születésű, Judith Müller Izraelben készített parfümjeit.

Judith Müller egy aprócska szőke nő, aki első parfümkreációjával, a Bat-Sheba-val nyomban el is nyerte a luxusparfümök kreatív Oscarját. A Bet-Sheba-val egyben új trendet is indított el, a nemzeti illatokét. Az ő alkotása Izrael, Fidzsi és Thaiföld nemzeti illata, és végül 2005-ben egy nagy álma teljesült azzal, hogy részese lehetett a magyar nemzeti illat, a Hungarian Raphsody No.5 kivitielézésének.

És most térjünk is át a mi nemzeti parfümünkre. Vajon hányan tudnak létezéséről? Én halványan emlékszem, hogy megjelent egy-két hír arról, hogy készül az első magyar parfüm. De igazán nem kapott visszhangott, és habár valahol azt olvastam, hogy még a Douglas polcaira is kikerült, én sajnos soha nem talákoztam vele. És ez nagy kár, mert egyébként nagyon érdekes alkotásnak tűnik.

Az Orr, az illat mögött Pierre Bourdon, akinek neve többek között olyan méltán népszerű parfümökhöz kötődik, mint a Christian Dior Dolce Vita-ja vagy Davidoff Cool Water-je. Állítólag Judith Müller még egy marék debrenceni földet is ajándékozott a parfümőrnek, hogy annak legyen fogalma, milyen szagú a magyar föld. A parfümbe ugyan ez nem került bele, de olyan magyar virágok akkordjai, mint a gyöngyvirág, az orgona, a rózsa igen és különlegességként a paprika.

A parfümnek vannak további különlegességei is. A parfüm üvege Szász Endre egyik utolsó alkotása, és a világon először a Hungarian Raphsody üvege készült porcelánból. A kerámiát Mata János díszítette fel egy részlettel a Liszt-rapszódiából. Az, hogy a Hungarian Raphsody No.5 nevet kapta, több okra is visszavezethető. Először is Pierre Bourdin nem csak egyetlen illatot alkotott, hanem többet is, és a no.5 nyerte el a tesztközönség tetszését, akárcsak annak idején a Chanelnél, amikor Coconak leginkább a No.5 tetszett. Az ennél romantikusabb változat azonban, hogy a parfüm harmonizál Liszt Ferenc ötödik rapszódiájával.

Sajnos magáról az illatról nem tudok mit mondani, de ez szerintem, nagyrészt a rossz marketingnek köszönhető. Nem lett volna érdemes egy gyönyörű, magyar nőt felkérni a parfüm arcának?  Nem tudom, mennyire sikeres ez a parfüm. Nem tudom, hogy milyen boltokban lehet hozzájutni. Vajon a Douglasban tényleg kint van a polcokon? Az interneten is csak egyetlen oldalt találtam, ahonnan rendelhető. És vajon a reptereken megtalálható? Mert szerintem a mai, fiatal nők többsége szívesebben vinné haza emlékbe az adott ország nemzeti illatát, mint egy horgolt terítőt.

De lehet, hogy tévedek, és csak egyszerűen azért nem találkozni sehol ezzel a parfümmel, mert nem jó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük