Híres parfümházak- Annick Goutal

Annick Goutal sikeres zongoristából vált elismert parfümőrré. Zenei karrierjét a modellkedés kedvéért adta fel, majd a véletlen úgy hozta, hogy együtt dolgozhatott a francia aromákkal és illatokkal foglalkozó cég, a Robertet parfümőreivel egy arckrém illatán, és innentől kezdve már tudta, hogy a parfümök világában megtalálta élete szenvedélyét.

1980-ra készen állt, hogy megjelentesse első önálló illatát, és létrehozza az Annick Goutal parfümházat, amely néhány év alatt igen sikeressé vált, és ma is az egyike a legismertebb luxus parfümöket gyártó cégeknek. Annick Goutal 53 éves korában, 1999-ben távozott az élők sorából, de az illatok iránti szerelmét lánya, Camille örökölte, és Annick halála óta ő irányítja a céget , és alkot új parfümöket Isabelle Doyen parfümőrrel karöltve.

A parfümház közel harminc készített eddig. Ezek közül több is igen népszerűvé vált.

Az első parfümje a friss, citrusos Eau d’Hadrien volt, amelyben a szíciliai citromok frissessége és az olasz nap érlelte grapefruit illata keveredik citron és ciprus jegyekkel.

Annick Goutalt mindig is az érzelmek inspirálták, és a mai napig az a cég filozófiája, hogy olyan parfümöket hozzanak létre, amelyek megragadják a boldogság pillanatát, egy féltve őrzött, erőteljes emléket egy eseményről vagy valakiről, aki kedves a szívünknek.

Ilyen parfümök voltak azok is, amelyeket Annick Goutal kifejezetten a lányainak alkotott, az Eau de Camille és az Eau de Charlotte. Camille arra kérte édesanyát, hogy olyan parfümöt csináljon neki, ami majd mindig párizsi otthonuk teraszát juttatja eszébe. Így született meg az Eau de Camille gyermekkorra emlékeztető zöld illata, amelyben a mézvirág, a magyar akác, a fagyal és a borostyán lágyan keveredik. Charlotte, Annick másik lányának kívánsága az volt , hogy olyan illatot kreáljon neki, amely emlékezteti őt az összes édességre, amiket szeret, de különösen a feketeribizli dzsem illatára. Ennek az eredménye lett a virágos-gyümölcsös Eau de Charlotte, amelyben feketeribizli, mandula, vanilia, liliom, mimóza és kakaó jegyek találhatóak.

Nincs elég helyem, hogy minden egyes parfüm mögött meghúzodó történetet elmeséljek, vagy hogy minden egyes illatra külön kitérjek. Nem említettem még a talán egyik leghíresebbet sem, a Petite Chérie-t, amelyet Annick akkor alkotott, amikor Camille még tinédzser volt, és a lány növekvő szépsége adta az inspirációt a parfümhöz. És nem esett szó, a már Camille és Isabelle Doyen által alkotott, a frangipani virágok illatára épülő, virágos-orientális parfümről, a Songes-ról sem, amely meghívás Mauritius varázslatos szigetére.

És a sort még lehetne folytatni a Grand Amour-ral, Vanille Exquise Les Nuits D’Hadriennel, az Orientalistes vonallal vagy  a Mandragore-ral, amelyről már készült egy bejegyzésem. Összességében mindenkit arra buzdítok, hogy ismerje meg jobban ezt a parfümházat. Erre már Magyarországon is lehetőség van, Zólyomi Zsolt parfümériájában vagy próbáljatok meg illatmintához jutni, és biztos vagyok benne, hogy egy élménnyel fogtok gazdagodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük