Organikus parfümök

Ehetünk organikus ételeket, hordhatunk organikus pamutból készült ruhákat, lakhatunk organikus házban, szépítkezhetünk organikus kozmetikumokkal, és ha mindez nem lenne elég, miért is ne illatoznánk organikus parfümtől?

A tavalyi év egyik szenzációja volt az organikus parfümjeivel a piacra betörő, francia Honoré de Prés. Szlogenjük: „Az egyszerűség gazdag”. És, hogy ezt bebizonyítsák felkérték Olivia Giacobettit, a L’artisan parfümőrét, akinek nevét olyan illatok tették híressé, mint a Dzing, Premier Figuier, hogy alkosson nekik parfümöket.

A parfümőrt igazi kihívás elé állították azzal, hogy szokásos palettájának csupán tíz százalékát használhatta. Mert mi is teszi organikussá az organikus parfümöt? Hát az, hogy az alapanyagok kizárólag  természetesek, és azokat olyan gazdaságokból szerzik be, ahol organikus gazdálkodás folyik, ezenkívül a parfümök színezékmentesek és ftalát-mentesek.

Olivia végül öt művészi parfümöt hozott létre (Bonte’s Bloom, Chaman’s Party, Honore’s Trip, Nu Green, Sexy Angelic), amelyeknek tényleg olyan illatuk van mintha a természet különböző hangulatai lennének.

De nem Honore de Pres az egyetlen organikus parfümház a világon. itt van nekünk az amerikai Rich Hippi is. A névből már következtethetünk, hogy gazdag, egykori hippik alapították a céget. Parfümjeik gyártásához a II. világháború előtt használatos technológiát alkalmaznak, és organikus szőlőből nyert alkohol adja az alapot.  A parfümök nevei visszautalnak az alapítók múltjára, úgy mint Woodstock, Flower Child, Summer of Love, Bohemian Wedding stb.

A L’artisan Perfumeur is megalkotta saját organikus parfümjeit, a Jatamansi-t és a C’Ote d’Amour-t, mindkettő minősített organikus termék. A Jatamansi alapját az indiai nárdus adja, amely 3000 méter magasan nő a Himalájában, és azt tartják róla, hogy tisztává varázsolja a tudatot. A C’ote d’Amour-t a tenger  ihlette, összetevői csak  természetes anyagok, mint   ciprusfa, rozmaring, szalmavirág, fenyő, hanga, hordalékfa.

Egyetlen probléma van csak az organikus parfümökkel: habár izgalmasnak hangzanak, az összetevők nehezen beszerezhetők, és emiatt jelentősen drágábbak is.

Használtatok már organikus parfümöket? Egyáltalán mi a véleményetek róluk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük