The Perfume Diaries- Parfümkiállítás a Harrods-ban

Az utolsó nagyobb parfümkiállítást harminc évvel ezelőtt rendezték, ezért is lehet nagy öröm a parfümrajongók számára a Harrods kiállítása, amely végigvezet bennünket a parfüm történetén a kezdetektől egészen napjainkig.

Hatalmas várakozással tekintettem a kiállítás elé, és szerencsére nem is csalódtam benne. Olyan mérhetetlen mennyiségű anyagot gyűjtöttek össze a szervezők, hogy igazából egy látogatás nem is elegendő, hogy minden információt magunkba szívjunk és feldolgozzunk.

 

A kiállítás bemutatja hogyan formálta a társadalom a parfümőröket munkájuk során és milyen hatással volt az aktuális divat a parfümös üvegek designjára és formájára.  Emma Hockley-nak az inspirációt  a kiállítás megrendezéséhez Roja Dove :A parfüm esszenciája című könyve adta. Roja Dove szerepe nem csak ennyiben merült ki, ő lett az egyik fő szervező is. A kiállított ritka flakonokat, reklámanyagokat, relikviákat a világ minden tájáról kellett összegyűjteni, Párizsból, New Yorkból, Tokióból, Florence-ből és még Shanghaiból is érkeztek darabok.

Hogy személy szerint mit szerettem a legjobban? Először is meglepődtem, amikor egy hatalmas parfüm alapanyagokat bemutató térképen Magyarország nevére lettem figyelmes, amelyet a borókabogyó-olaj egyik fő lelőhelyeként jelöltek.

Nagyon tetszett a Worth leghíresebb parfümjének már-már romantikus története. Az 1932-ben megjelent Je Reviens a II. világháború idején vált igazán népszerűvé, a katonák kedvelt ajándéka volt szívszerelmüknek, ugyanis a parfüm neve nem más jelent, mint hogy „Visszatérek”.

Negatívuma a kiállításnak, hogy csupán október 2-ig tart, ami szinte hihetetlen mivel szerintem legalább egy évig dolgoztak rajta. Pedig szívesen megmutatnám minden értetlenkedőnek, aki nem látja a művészetet egy-egy parfüm mögött.  Ezután a kiállítás után biztos vagyok benne, hogy más szemmel tekintenének a parfüm különleges, rejtélyes és kreatív világára.

Nézzétek meg a kiállításon készült képeket is az Illatoskert Facebook oldalán!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük