Kávé és parfüm

Biztos minden megszállott parfümrajongó, aki képes órákat eltölteni egy parfümériában, tapasztalta már, hogy egy idő után, mintha az illatok egybefolynának, és nehezebben vagy egyáltalán nem lennének képesek különbséget tenni a parfümök között. Nincs ebben semmi különös, elfáradnak a szaglósejtek. Elméletileg ezért helyeznek el a polcokon kávészemekkel megtöltött üvegcséket, hogy felfrissítsék a szaglásunkat. De vajon van ennek valóság alapja?
Alvery Gilbert What the nose knows című könyvében is megemlíti ezt az elképzelést, amelynek semmiféle tudományos alapja sincs, és sokkal inkább csak egy marketing fogás. Azt írja, hogy mivel az őrölt arabica kávéban huszonhét aroma van, amely befolyásolja annak illatát, hogyan is lenne képes megtisztítani a szaglásunkat? És ez egy nagyon jogos pont.

Szóval mellőzhetjük a kávészagolgatást? Talán nem teljesen, ugyanis a frissen őrölt kávénak nagyon erős a szagmegkötő-képessége. Kávéőrlés során semmilyen aromás anyag nem lehet a közelben, az őrlést végző munkások nem dohányozhatnak, nem viselhetnek parfümöt, ugyanis ezeket az illatmolekulákat a kávé magába szívja, és ez nagy mértékben meg fogja változtatni annak minőségét. Ebből a szempontból van értelme a kihelyezett kávénak, de csak abban az esettben, ha az valóban friss, és nem hetekkel vagy hónapokkal azelőtt cserélték utoljára. Így a kávé képes lesz összegyűjteni az orrunk körül és a levegőben keringő molekulákat, mintegy azt a hatást keltve, hogy a szaglásunkat frissítette fel.
Nektek mi a véleményetek? Ti egyáltalán parfümtesztelés során beleszippantotok néha-néha a kávés üvegekbe?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük