A jövő illata

Nincs ember, akit ne befolyásolna az orra. Lehet, hogy vannak emberek, akik nem használnak parfümöt, de senki sem akar büdös lenni. Azt akarjuk, hogy mindig finom illatúak legyünk, ugyanez érvényes a házunkra, a környezetünkre is.  Az én lakásomban van levendula illatú mosogatószer, liliom illatú öblítő, nem említettem még a szobaillatosítomat, a tusfürdőmet, a samponomat, a dezodoromat vagy a wc illatosítót. És a sort még hosszan lehetne folytatni. Azt hihetnénk, hogy ezeknek semmi köze a parfümökhöz, pedig ezen termékek mögött is parfümőrök állnak. És ebben van a legnagyobb üzlet.

De a BBC dokumentum sorozat befejező részének nem csak ez volt a fő mondanivalója. Úgy tűnik az illatok jövője Brazíliában van, ahol mindenki friss és tiszta illatú akar lenni, mindig. És brazilok megszállottja mindennek, ami illatosított. A legújabb őrület például a tutti-frutti illatú cipő. (Pfuj)  Habár a brazíliai gazdaság feljövőben van, még mindig milliók tengődnek szegénységben.  Avon forgalmának 20%-át Brazília hozza, ha egy parfüm itt megbukik valószínűleg máshol sem lesz sikeres, és eltűnik a süllyesztőben. Brazíliába megy Ann Gottlieb is, aki ugyan alkotott néhány parfümöt (Marc Jacobs Bang, CK One Be), de leginkább dezodorokat csinál. Az Axe márkát saját gyermekének tekinti, közel 20 éve munkálkodik a cégnél. Most a legújabb Axe-ot teszteli 16-25 éves fiúkon. Habár csak tíz perccel korábban azt mondta egy másik szakértő, hogy a brazilok a tiszta, friss, gyümölcsös, virágos illatokra buknak, meglepő módon tetszik a fiataloknak a csokoládés, Dark Temptation. Ann Gottlieb egy újabb sikeres „alkotást” könyvelhet el magának, amely majd dollár milliókat fog érni.

Itt jön a képbe a másik nagy piac. Az arab országokban egy hét alatt elhasználnak annyi parfümöt, mint az európaiak egy fél év alatt. Az alapszabály minél erősebb, minél több annál jobb.  Nem csoda, hogy a poraiból feléledt, angol Grossmith parfümök, amelyek több, mint 100 éves múltra tekintenek vissza, és a kelet titokzatos világa inspirált, itt lettek igazán sikeresek. Maga a történet is érdekes, hogy éledtek újra ezek a parfümök. Grossmith ük-ük unokája végzett egy kisebb családfakutatást, és kiderült, hogy az ük-ük nagypapi a király egyik személyes parfümőre volt, akinek még a titkos receptúra könyve is sértetlenül átélte az évszázadokat, innen már csak elhivatottságra, Roja Dova-ra és kitartásra volt szüksége, hogy felélessze a feledésbe merült illatokat, és hogy 6000 fontos áron árulja őket az arab világ sejkjeinek.

Sajnálom, hogy véget ért a sorozat. Hiányozni fog a kedd esti fixem.  Azt hiszem a konklúzió az, hogy az egész világ egy nagy parfümös katlan, amelyben minden egyes sarkon van, mit szagolni, felfedezni és  biztosak lehetünk benne, hogy igenis nagyon könnyű az orrunknál fogva vezetni bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük