5 könyv parfümökről

Új évi fogadalmaim között szerepel, hogy több időt szánok könyvolvasásra. Egy parfümmániás számára pedig nincs is kézenfekvőbb megoldás könyvélményeinek elmélyítésére, mint hogy a parfümök titokzatos világáról íródott művek közül válogasson.

Sajnos a magyar könyvpiac választéka elég szerény. Úgy emlékszem, a Parfümblog korábban már összeszedte azt a maroknyi számú, magyar nyelvű könyvet, amely ebben a témában íródott. Azonban az angol nyelvű irodalom, annál nagyobb. Most megosztom veletek azt az 5 könyvet, amely jelen pillanatban a kívánságlistámon van, és a ti véleményetekre lennék kíváncsi, hogy melyikkel kezdjem. Később természetesen majd olvashattok róla itt, az illatoskerten.

1. Roja Dove: The essence of Perfume

Roja Dove, a parfümök professzora történelmi kalandozásra invitál bennünket megannyi érdekes történeten keresztül ebben a 272 oldalas „coffee-table”  könyvben.

Roja Dove The essence of perfume

 

Roja Dove The Essence of Perfume

 

2. Mandy Aftel Essence and Alchemy

Mandy Aftel a naturális parfümök nagykövete, és királynője. Eddig 3 könyvet írt, az Essence and Alchemy az első, amelyben olvashatunk a parfümkészítés alapjairól valamint történelmi, antropológiai érdekességekről és még abban is segítségünkre lehet, ha házilag akarunk nekilátni saját parfümünk elkészítésének.

Mandy Aftel: Essence and Alchemy

 

3. Jean Claude Ellena: The Alchemy of Scent

A Hermés divatház parfümőre, Jean-Claude Ellena nagy kedvencem, akinek munkássága mindig is csodálattal töltöttel el.  Az Alchemy of Scent ( Az illat alkímiája) a mester kifinomult stílusában kalauzol végig bennünket a parfümkészítés mikéntjén.

 

Jean-Claude Ellena The Alchemy of Scent

 

4. Nathalie Grainger: Quintessentially Perfume

Ebben a könyvben olyan szakemberekkel készült interjúkat olvashatunk, mint Geza Schoen, Olivia Giacobetti, Bertrand Duchaufour, Camille Goutal és még sokan mások.  Emellett olyan érdekes fejezetek tartalmaz, mint például ” Az ember reakciója a parfümre”, „A Kreatívok”, „A parfüm nyelve” , „Parfüm- a jövő”. De ha mindez még nem lenne elegendő, a könyvben még megtalálhatjuk 39 parfümház részletes leírását is.

Nathalie Grainger :Quintessentally Perfume

 

5.Chandler Burr : The perfect scent: A Year Inside The Perfume Industry in Paris and New York

Amerika kedvenc parfümkritikusa lerántja a leplet a parfümkészítés és parfümgyártás misztikus, titokzatos világáról.

Chandler Burr: The Perfect Scent

 

Szóval a fent említett könyvek közül szerintetek melyikkel kezdjem? Vagy esetleg van más ötletetek? Milyen parfümökről szóló könyvet olvastál eddig?

 

 

 

4 thoughts on “5 könyv parfümökről”

  1. Szia!
    Nagyon jól hangzik mind az öt könyv, de azt hiszem, sajnos magyarra egyiket sem fordították még le. Talán majd én is megpróbálkozom velük… 🙂

    Én eddig Nigel Groom-tól a találó című Parfümök-et olvastam, emellett a 100 legendás parfüm című művet, és a parfüm 2000 is nagyon tetszett.
    Azt hiszem, magyarul több nem is nagyon van. :/

    1. Igen szomorú, hogy sajnos nem igazán található több könyv magyarul. Lehet, hogy kellene csinálnunk egy könyvklubot parfüm rajongóknak? Aztán, ha elég ember beszél róla talán lefordítanák őket magyarra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük