Lalique Encre Noire

A Lalique Encre Noir a legjobb vetiver parfüm, amellyel eddig találkoztam. A több, mint száz éves múltra visszatekintő Lalique 1908-ben került először közelebb a parfümök világához. Ebben az évben kérte fel Francois Coty Rene Lalique-t, hogy készítse el a világ első, valódi parfümös üvegcséjét. A következő évtizedekben számtalan szebbnél szebb Lalique üveg látott napvilágot, amelyekért ma akár súlyos dollár ezreket is képesek fizetni a gyűjtők.

Megannyi parfümös üveg megálmodása után, 1992-ben Lalique cég elérkezettnek látta az időt, hogy fejest ugorjon az illatos bizniszbe. Parfümjei közül kettőbe szerettem bele: az egyik a vaníliás, púderes, nőies és kifinomult Lalique Le Parfum a másik pedig a titokzatos Lalique Encre Noire.

Lalique Encre Noire

Az Encre Noire az első olyan férfi parfüm, amelyből úgy érzem szükségem van egy teljes üveggel.  Zsenialitása abban rejlik, hogy csupán néhány illatjeggyel játszik, de mindezt úgy, hogy az összhatás mindvégig egyszerre felélénkítő, elgondolkodtató és mégis szomorkás. A vetiver mindvégig központi szerepet kap, a nyitányban epizódszerephez jut a ciprus is, amely az ujjunkon szétmorzsolódott fenyő-vagy tujarügy illatára emlékeztet. A vetiver érzelmi mélységét a benne rejlő kettősségnek köszönheti, egyszerre édeskés, fűszeres és valami megmagyarázhatatlan módon  mégis friss és hűvös.  A pézsmának és a fás alapnak köszönhetően pedig végig megtartja ezt az érzést.

Sokáig merengtem vajon miért kapta a Fekete tinta nevet, egészen addig míg rá nem bukkantam Gnarls Barkley video klippjére, a Crazy-re, és rájöttem mennyire sokatmondó is ez a névválasztás.  Az Encre Noire olyan, mint az a pszichológiai Rorschach-féle tintapaca teszt, mindenkiben más emlékeket ébreszt. Engem arra a nyárra emlékeztet, amikor egyik pillanatról a másikra éltem, soha nem tudva mit és kit hoz a holnap. A forró, fülledt levegőt betöltötték a lélekmegváltó beszélgetések, a hideg sörök és titkos szeretők.

Az Encre Noire-t azoknak a nőknek ajánlom, akik nem félnek az ismeretlentől, mégis él bennük egy jó nagy adag szentimentalizmus és romantika.

 

 

3 thoughts on “Lalique Encre Noire”

  1. Nekem sajnos közel sem mondott ilyen sok izgalmas dolgot az Encre Noire 🙂 Talán ezért is van, hogy a legfelejthetőbb vetiveres parfümök között tartom számon. A barátnőmnek viszont már mondhatott valamit, mert neki tetszik, és gyakran emlegeti 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük