Napi kényeztetés

Tegnap száguldozom a neten, gondolataim ezer felé, mint általában hétfőnként.  Egy újabb hét, újabb elintézésre váró feladatok, megvalósítandó tervek. És akkor felbukkant előttem ez :

kép: heartifb.com
kép: heartifb.com

” A legnagyobb fegyverünk a stressz ellen, hogy képesek vagyunk saját magunk megválasztani a gondolatainkat” -William James

És mennyire igaz! A mindennapi stressz felett úgy a legegyszerűbb úrrá lennünk, ha tudjuk , hogy képesek vagyunk irányítani a helyzetet.  Ez egy dolog, amit még magamnak is sokat kell gyakorolnom. Na de mi legyen amikor hullafáradtan és kimerülten roskadunk le a székbe, hogyan lazíthatnánk el az elmét és a testet. Ahogy ezen a gondolaton morfondíroztam, megakadt a szemem a könyvespolcom egyik könyvén. Hónapokkal ezelőtt vettem valamelyik antikváriumban egy fontért, hogy majd mélyen áttanulmányozom. Valerie Ann Worwood: The Fragrant Mind könyve az aromaterápia szinte minden területét érinti és minden helyzetre hasznos tippekkel és tanácsokkal lát el.

Egyértelmű, hogy egy illatmániásnak az aromaterápia lehet a legegyszerűbb módja a lazításnak.  Egyből fel is lapoztam a könyvet a stresszről szóló résznél, amelyet  szeretnék veletek is megosztani. Valerie Ann Worwood stressz szintünknek megfelelően ajánl illóolaj keverékeket. Az illóolajat csepegtethetjük 30 ml bázis olajba ( pl. jojoba-, szőlőmag-, avokádó-, ligetszépe olaj stb), amelyet aztán a bőrre alkalmazhatunk vagy szerencsésebb esetben valaki masszázs formájában kényezteti a testünk. Valamint keverékeket el is párologtathatjuk, evvel olfaktorális élményben részesítve magunkat és környezetünket is.

Stressz első szint : fáradtság, ingerlékenység, fájdalom, alkalmanként lehangoltság

Illóolaj keverék első szintnél  : 10 csepp eukaliptusz, 15 csepp geranium, 5 csepp levendula vagy

                                                                    15 csepp mandarin, 5 csepp ylang ylang , 10 csepp keserűnarancs levél

Én ezt az utóbbi keveréket tervezem, hogy kipróbálom, ugyanis nem vagyok valami nagy rajongója a levendulának. Habár tudom, sok helyen az egyik leghatásosabb nyugtatónak nevezik, nekem legtöbbször öreg hölgyek jutnak csak eszembe, ha levendulát szagolok a levegőben.

Stressz második szint : szorongás, depresszió, étel allergiák, ismétlődő gyulladások, szubakut betegségek

Illóolaj keverék második szintnél : 10 csepp orvosi zsálya, 5 csepp római kamilla, 5 csepp levendula, 10 csepp geránium vagy

                                                                            10 csepp kék kamilla, 5 csepp ylang-ylang, 5 csepp keserűnarancs, 10 csepp szantálfa

Az orvosi zsályát terhes nők nem használhatják, mert vetélést okozhat.

Stressz harmadik szint:  a tünetek teljes skálája az öngyilkos gondolatoktól a hasfájásig, félelem, visszahúzódás a szociális kapcsolatokból, kétségbeesés

Illóolaj keverék harmadik szintnél: 5 csepp kamilla, 15 csepp zsálya, 5 csepp kék kamilla vagy

                                                                             6 csepp geránium, 14 csepp eukaliptusz, 10 csepp mandarin

Amikor illóolajat vásárolunk, mindig legyünk benne biztosak, hogy az jó minőségű, hiszen akkor maximális a hatás is.  Egyik módja, hogy meggyőződjünk, hogy valóban minőségi termékkel van dolgunk, ha egy textil darabra cseppentünk néhány csepp olajat. Ha miután elpárolgott, nem hagy foltot, akkor jól választottunk.

Kíváncsi lennék rá, hogy szoktatok-e illóolajokat használni és milyen tapasztalataitok vannak !

 

 

 

 

 

One thought on “Napi kényeztetés”

  1. Kedves Illatoskert!

    Szoktam használni és a levendulát is nagyon kedvelem. Amikor a fiam kicsi volt, ez volt a leghatásossabb, hogy elaludjon. Pár csepp a párnájára.
    De használom magam is a narancsolajat energiaadóként.
    Üdv:
    Léna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük