A zöld tündértől ihletve azaz abszint és parfüm

” Az abszint.. az énünk ajzószere. Az abszintban lakozó zöld tündér a lelkét akarja. ” –  Dracula gróf szájából elhangzó mondat Francis Ford Coppola 1992-es filmjében mondhatni összefoglalja mindazt a mítoszkört, ami a XX. század legendás italához, az abszinthoz kapcsolódik és annak betiltásához vezetett. Mára az összes abszinthoz kötődő legendáról bebizonyosodott, hogy hamis.  Nem okoz hallucinációt, a fehér üröm miatti tujon tartalma pedig olyan alacsony, hogy nem okozhat mérgezési tüneteket.

Absinthe_Fairy

Mindenesetre számos művészeti alkotást megihletett a zöld tündér. Festőket, írókat, filmművészeket és zeneszerzőket egyaránt. És természetesen parfümőröket is. Az abszint tulajdonképpen egy magas eredetileg 45-74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, melynek készítésekor a fehér üröm (Artemisia absinthium) leveleit és virágát, az ánizs és a római édeskömény termését, valamint egyéb fűszereket használnak fel. Az eredeti abszint kifejezetten ánizsos ízű, amelyet a többi hozzávaló, elsősorban a fehér üröm keserű íze ellensúlyoz.

Az igazság ellenére a mai napig  misztikus légkör lengi körül az abszintot és az abszint fogyasztókat. Kíváncsi voltam vajon a la fée verte ihlette parfümök hozzák-e azt a titokzatos atmoszférát, amire számítottam.  A teszteléshez három parfümre esett a választásom: Nasomatto AbsinthMark Buxton Wood&Absinthe, Parfums d’Interdit Absolument Absinthe.

Nasomatto Absinth
Nasomatto Absinth

Nasomatto keményen indít és nem mást ígér, mint hogy az Absinth illata hisztériát és felelőtlen magatartást vált ki viselőjéből. A cég egyértelműen az abszint legendája köré építi a marketingjét. Habár nem értem miért is szeretne bárki is hisztériás rohamot kapni egy parfümtől. Megnyugtatásul mondom, hogy belőlem egyiket sem váltotta ki a fent említett tünetek közül.  A Nasomatto Absinth zöldes édeskeserű illat. A zöld jegyek erőteljesen kivehetőek, akárcsak a vetiver földes jellege. Gondolom kellemes fűszerességét a fehér ürömnek köszönheti. Az érdekessége, ahogy valamilyen számomra ismeretlen alkotójegy megédesíti az egész alkotást. Evvel majdnem gourmand szintre fejlesztve az illatot. Ha nem is hisztéria körüli állapothoz, de egy ilyen Moulin Rouge-szerűhöz jó választás lehet.

Mark Buxton Wood&Absitnhe-ja merőben más történet. Nem őrületre hajaz, csupán egy szép nap emléke barátokkal és abszinttal megfűszerezve, mégis sokkal több benne a titokzatosság és misztikum, mint a Nasomatto Absinth-ban. Mint az már korábban említettem Mark Buxton nagy vetiver rajongó.  A parfüm az érzéki, füstös , ugyanakkor mindig kissé titokzatos vetiverre épül, amelyet az abszint egyébként zöldes, friss illata ellensúlyoz valamelyest.  A leszáradást követően a Wood&Absinth, mint arra nevéből következtethetünk, a fás jegyekre helyezi a hangsúlyt a vetiver és a cédrus visz mindent, mégse gondoljunk valami sötét gondolatokkal átitatott illatra, helyette füstös, vizes-fásra, amelyet a jázmin megszépít.  Mark Buxton Wood&Absinth-ja kifejezetten tetszik magamon, de úgy gondolom, hogy férfiakon lehet csak igen ütős.  Jude Law-féle Alfie típusúak előnyben.

Le Parfum d'Interdit Absolument Absinthe
Le Parfum d’Interdit Absolument Absinthe

 

 

A legzöldebb illat az összes közül az Absolument Absinthe. Az illaton Pascal Rolland, a Versinthe abszint márka tulajdonosa együtt dolgozott a grass-i orr és likőr szakértő Marc Villaseque-kel. Az Absolument Absinthe egy lágy, zöldes illat, amelynek alkotói azt ígérik, hogy minden bőrön másképp viselkedik. Nőkön virágosabb, míg férfiakon fűszeresebb, gyógynövényesebb oldalát mutatja.  Az Absolument Absinthe nem egy, hanem két érdekes illatjegyet is tartalmaz. A fehér ürömön kívül, a cannabis is megjelenik az illatjegyek között.  Ahogy már említettem ez az illat sem tartozik az egzotikus sötét parfüm kategóriába. A három parfüm közül mégis ezt érzem a legközelebb az abszint igazi karakteréhez. Totálisan el tudom képzelni, hogy valami hasonló illat szállingózik az abszintgyárak környékén. Édeskömény, ánizs és feketeüröm illata töltheti meg a levegőt. Le Parfums d’Interdit  hozza az ital zöld, szappanos mivoltát parfüm formájában. Tulajdonképpen az Absolument Absinthe-t akár irodai viseletre is el tudom képzelni.

Amikor belevágtam az abszint túrámba a mintáimmal, be kell valljam teljesen más eredményre számítottam. Talán őrületet és vadságot vártam, ehelyett három kellemes, szerethető parfümre bukkantam. Ha választanom kellene a Nasomatto Absinth-ot mindenképp kipróbálnám egy vad partiban abszinttól megrészegülve.

Milyen más zöld tündér ihlette parfümöket ismertek? Próbáltátok valamelyiket a fentebbiek közül ?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük