Born in Barcelona – Találkozás Ramon Monegal parfümőrrel

A napfényes, kék égboltú Barcelona pillanatok alatt belopta magát a szívembe, akárcsak Ramon Monegal és parfümjei. Ramon Monegal igazi művész, nemcsak parfümöket készít, de könyvet ír, saját maga tervezte boltjának minden egyes négyzetcentiméterét, sőt még parfümjeinek üvegét is. A legapróbb részletekre is figyel. Ilyen részlet például, hogy amikor a bolt előtt megáll egy sárga-fekete színű taxi, gyorsan felkapja az azonos színű papírtáskát, amelyben a vásárlók hazavihetik a nála vásárolt parfümjeiket, és kedvesen felhívja a hasonlóságra a figyelmem. Igaza van, amikor azt mondja mostantól, ha látok egy barcelonai taxit egyből eszembe fognak jutni a parfümjei is.

Foto: Bábel Román Tamás
Foto: Bábel Román Tamás

 

Ramon Monegal a Myrurgia parfümház negyedik generációs leszármazottja. A Myrurgia volt a spanyol királyi ház hivatalos szállítója, és a legfontosabb nemzetközi parfümcég Spanyolországban. Ramon büszkeséggel beszélt a család és a cég történetéről, hogyan ötvözték a művészetet a parfümkészítéssel. A Myrurgia korai időszakának talán legismertebb parfümje, az 1918-ban született, Maja volt, amelyet Tórtola Valencia spanyol táncosnő ihletett.

Ramón Monegal parfümőrré válása természetesen a Myrurgia házon belül kezdődött,  intenzív tréningje  Genfben folytatódott Maitre Parfumeur (MP) Artur Jordi Pey-vel, majd Grasse-ben MP Marcel Carles-szel, végül Párizsban Pierre Bourdon-nal. Emellett hosszú éveken át tartó kitartó munka eredményeként vált Orr-á, aki felkutatja, kiválasztja és beszerzi a legjobb minőségű természetes alapanyagokat. A Ramon Monegal parfümök is ilyen kiváló alapanyagokból készülnek. Azonban Ramon felhívja a figyelmemet arra is, hogy a modern kémiának és a tudománynak köszönhetően sok olyan molekula van, amely kitágítja a parfümőr eszköztárát, és a legjobb minőségű természetes esszenciák és a kémiai molekulák ötvözetéből válik valósággá az elképzelt parfüm.

Foto: Bábel Román Tamás
Foto: Bábel Román Tamás

2007-ben a Myrurgia ház, amelyet 2000-ben megvásárolt Antonio Puig végleg eltűnt a színről. Nehéz szívvel vált meg a cégtől, amelyhez mély érzelmi szálak fűzték, azonban 2009-ben alapított parfümházával minden álmát megvalósíthatja határok nélkül. Parfümjei nem marketing adatokhoz alkalmazkodnak, nem az a célja, hogy minél több profitot termeljenek, minél kisebb befektetéssel. Kissé csalódottan beszél arról, amelynek mi parfümimádók is szemtanúi vagyunk, a drogériák polcain sorakozó parfümök unalmasak, laposak, nem egy illatnál többet szán a cég a csomagolásra, mint az üvegben lapuló parfümre. Egy szempont van, hogy minél nagyobb legyen a bevétel. A Ramon Monegal-nak elsődleges szempont a parfüm. Ahogy írom-e sorokat újra ás újra szagolgatom a boltban kapott papírra fújt illatmintáimat, öt nap telt el látogatásom óta, és az illatok épp annyira intenzívek, mint aznap.

Ramon Monegal  Fotó : Bábel Román Tamás
Ramon Monegal
Fotó : Bábel Román Tamás

 

Ramon jelenlegi kollekciója 23 parfümöt tartalmaz. Nincs olyan ember, aki ne találna kedvére valót. Nekem nehéz egy kedvencet kiválasztanom, de nem is akarok. Ahogy Ramon is megjegyezte a parfüm viselése egyfajta kommunikáció, aszerint választunk, mit  szeretnénk közvetíteni. Illatai nem nemhez kötöttek, felesleges is, hiszen ugyanaz a parfüm más közvetít rajtam, mint egy férfin.  Viszont vannak kedvenc, a parfümök mögött meghúzódó történeteim.

A Ramon Monegal kollekció egy része  Foto. Bábel Román Tamás
A Ramon Monegal kollekció egy része
Foto. Bábel Román Tamás

Ramon Monegal egyik kedvenc alapanyaga az írisz, annak ezerféle arcával. Szívem hevesen ver, amikor az üzletének hátsó részéből egy íriszgyökérrel teli üvegcsével tér vissza, hogy szagoljam meg. Púderes, lágy, kissé földes. Az íriszre épül Ramon számára legkedvesebb parfümje, az Impossible Iris, szerelmi vallomás, amelyet feleségének készített. Számomra messze az egyik legjobb írisz parfüm. Krémes, púderes, ibolyával, ylang-ylanggal, cédrussal és jázminnal. Barcelonai nyaralásom második napján egy fergeteges buliban viseltem, és miközben egész este roptam, az illat ott volt velem egész végig, megkoronázva és örökre emlékezetembe vésve azt.

Ramon Monegal Foto: Bábel Román Tamás
Ramon Monegal
Foto: Bábel Román Tamás

A Lovely Day megalkotása szintén egy családi eseményhez köthető. Ramon fiának esküvőjére készítette a menyasszonynak, akinek fehér menyasszonyi csokra ugyanazokból a virágokból álltak, mint a parfüm: fehér rózsaszirmok, írisz. Valamint Ramon, hogy még tökéletesebb legyen fia nagy napja , felkérte az ország egyik legjobb mesterszakácsát, hogy készítse el a Lovely Day inspirálta desszertet.

A Mon Patchouly-t a hippik, Ibiza és partik inspirálták. A négy parfümből álló Musk kollekcióval (Cotton Musk, Ion Musk, Cherry Musk, Agar Musk) bebizonyítja a legnagyobb pézsmautálóknak is, hogy akár még velük is képes megkedveltetni azt. Ebből nekem a Cherry Musk tetszett a legjobban. Már régóta vágytam volna egy olyan illatra, amely visszarepít gyermekkorom fáról cseresznyét eszegetős időszakába. Most végre megkaptam. Az Entre Naranjos séta a narancsfák között, friss lágy szellő kísérletében azaz minden a narancsról, narancsvirággal, a narancshéj frissességével és narancsfával. A 2013-as Indie FiFi Awards öt legjobbja közé bejutott Cuirelle, a bőr újraértelmezése. Most csupán néhányat említettem a teljes kollekcióból, ugyanis egy  teljes posztot szeretnék szentelni csak az illatoknak.

Még több illattesztelés Foto: Bábel Román Tamás
Még több illattesztelés
Foto: Bábel Román Tamás

Miután Ramon végigvezetett az összes parfümön, beljebb invitált boltjának hátsó részébe. Az üzlete, amelynek enteriőrjét teljes egészében maga tervezte, egy aprócska, sejtelmes antikváriumra emlékeztet, ahol minden sarkon, polcon valami kis csoda vár felfedezésre. Ilyenek például az otthon illatosításra szánt termékei, gyertyái, diffuseurjei. Azt hihetnénk, hogy egy finom, illatos gyertyát egyszerű megalkotni, de ez nincs teljesen így. Más szabályok játszanak, a végeredményt nagyban befolyásolják a wax minősége, sőt még a kanóc is. Lehet, hogy amikor a gyertyát megszagoljuk az illata elvarázsol bennünket, de teljesen más a helyzet, amikor meggyújtjuk azt, az égetés hatására kiváltott reakció más lesz. Enteriőrillatosításra szánt kollekciójából egy Born in Barcelona gyertyát hoztam magammal emlékül, amelynek tengerre emlékeztető, sós, friss illata egyből visszarepít abba a csodálatos négy napba, amit ott töltöttem.

Home fragrances by Ramon Monegal  Foto: Bábel Román Tamás
Home fragrances by Ramon Monegal
Foto: Bábel Román Tamás

Ramon Monegal tudásával, elhivatottságával teljesen lenyűgözött. A vele töltött négy óra, parfümjei, store managere, Francisco és kedves lánya olyan élményben részesített, amelyet soha nem fogok elfelejteni. Mindamellett, hogy hálás vagyok, hogy jobban megismerhettem a kollekcióját, sokat is tanultam tőle a parfümkészítés mesterségéről és annak művészi szintre emeléséről. Mikor megkérdeztem, hogy mire készül legközelebb megnyugtatott, hogy a következő kollekciója már készülőben van. Alig várom, hogy azt is kipróbálhassam.

Ramon Monegallal, lányával és Francisco-val  Foto: Bábel Román Tamás
Ramon Monegallal, lányával és Francisco-val
Foto: Bábel Román Tamás

Ramon Monegal parfümjei Magyarországon a Neroli parfümériában kaphatóak. Ha Barcelonában jártok mindenképp látogassátok meg a boltját (Calvet 3, 08021 Barcelona). Valamint további információkat találhattok róla és parfümjeiről a ramonmonegal.com oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük