Czech&Speake

A Czech&Speake 1979-ben alakult exkluzív fürdőszoba-szanitereket és kiegészítőket forgalmazó angol cég, akik 1980-ban megjelentették első parfümjüket is No.88 néven, amit további nyolc követett.

No.88
A névben szereplő szám a cég házszámára utal a Jermyn Streeten. Férfiaknak készült friss-fás illat bergamottal, gerániummal, vetiverrel és szantálfával. Tökéletes választás lehet minden férfi, irodai dolgozónak. Nem tolakodó, mégis karakteres és hosszan tartó.

Neroli
Sajnos erről az illatról elég keveset tudok írni, ugyanis nem áll rendelkezésemre illatminta belőle. Nagyon citrusos illat , ahogy a neve is utal rá, fő jegyei a keserű narancs és a narancsvirág, míg az ylang-ylang egy kis virágos jelleget ad neki.

Oxford & Cambridge
Ha No.88 volt az irodai dolgozó illata, akkor ez az illat az öltönyösöké. A nevében a két híres egyetemi várossal nem véletlenül sejthetünk igazi angol tradíciót és egy kis sznobságot. Az illat az angol és francia levendulára épül, fejjegyében egy kevés borsmentával, rozmaringgal és bergamottal, míg az alapot a meleg tölgymoha adja. És én abszolúte el tudom képzelni, hogy azokban a zárt klubokban, ahova csak a kiváltságosok juthatnak be, a férfiak pont így illatoznak.

Citrusi Paradisi
Egy újabb citrusos, uniszex illat. Sajnos ez nem abból a fajtából van, ami az én szívemhez közel áll. A grapefruit hangsúlyos szerepet játszik ebben cologne-ban, és én általában kedvelem azokat a parfümöket, amelyek tartalmaznak grapefruitot, de ezúttal ez sajnos nem működik. Rajtam kifejezetten wc-illatosító illata volt.

Frankincense and Myrrh
Az első illat, amely igazán magával ragadt a Czech&Speake-től. Orientális-fűszeres illat,amelyet a kelet inspirált. A meleg tömjén keveredik a mirhával,az bázisjegyben szantálfát és cédrusfát szagolhatunk, míg fejjegyében ott egy kevés narancs, narancsvirág és bazsalikom. Gazdag és mély illat, anélkül hogy soknak éreznénk. A cég karácsonyi kedvencükként jellemzi és valóban jó választás lehet, nem csak karácsonyra, hanem minden olyan alkalomra amikor nyugalmat szeretnénk teremteni magunk körül.

Mimosa
A mimóza köré épül ez a virágos-zöldes cologne. Számomra az ylang-ylanggal, jázminnal együtt már túlzottan virágos és semmit nem érzékeltem a zöldes jellegéből. Sajnos nagyon szexi akart lenni ez a parfüm, de leginkább olcsó kölnire emlékeztet, legalábbis rajtam.

Rose
A fő alkotója ennek az illatnak a Bourbon rózsa, megspékelve a geránium zöldes illatával. Romantikus, komfort illat, nincs benne semmi meglepő, de nem hinném hogy ez lenne a célja. És míg a mimóza és az ylang-ylang ebben az illatban is megtalálható, nem akartam lemosni az első perc után, mint a Mimosát.

Dark Rose
Az igazi meglepetés a Czech&Speake-től. Mély és gazdag illat, amelyhez inspirációt az indiai és arab parfümgyártásból nyertek. Fejjegyében a fűszeres sáfrányt keverték aloéfával. Ettől máris érdekessé válik az illat, hiszen az aloé nem túl gyakori összetevője az európai parfümgyártásnak. Többek között azért sem, mert a fából nyert olaj ritka kincsnek számít, és ára akár az aranyéval is vetekedhet. Mindez a szantálfával, rózsával, fehér pézsmával keveredve egy meleg mixet alkot, amelyet nagyon kellemes érzés nyújt és magabiztossal tesz. DarkRose lehetne akár Rose nővére is, de míg Rose csak próbálgatja nőiességét, a DarkRose már tud is bánni vele.
Szerettem első akkordjától az utolsóig.

Cuba
A végére maradt ez a szerintem abszolút maszkulin illat, a Czech&Speake szerint uniszex, de hogy rajtam szörnyű volt az biztos. Viszont miután meggyőztem a barátomat, hogy próbálja ki ő is, azt kell hogy mondjam, hogy rajta bizony működött. Fülledt és macsós. Nem nehéz kitalálni, mi inspirálta az alkotókat, igen Kuba, Havana, jó szivarok és rumok, egzotikus lányok.
És a rum és a dohány ott is van az illatjegyei között. Ezenkívül kevertek még hozzá tonkababot, tömjént, vetivert és cédrusfát és létrehozták ezt a “ide-nekem-minden-nő” illatot.

Összességében a DarkRose-ból és a Frankincense and Myrrh-ből el tudnék képzelni egy-egy flakonnal a saját polcomon is, azonban sajnálnék kiadni 70 fontot, még ha azt egy 100ml-ért is adom. Jó lenne, ha árulnának kisebb kiszerelést is, amelyhez hozzá lehetne jutni olcsóbban.
A Czech&Speake már Magyarországon is megtalálható, és bár nem tudom biztosra, de feltételezem, hogy nem csak a csapokat és a kádakat lehet megtalálni náluk, hanem az illatkollekciójukat is. Azonban jó hír, hogy nagyon jó, ingyenes illatminta szolgáltatással rendelkeznek. Annyi a teendőnk, hogy regisztrálunk az oldalukon. Azoknak akik Nagy-Britannia területén kívül élnek, valamennyi postaköltséget felszámítanak.

2 thoughts on “Czech&Speake”

  1. Kedves Illatoskert!
    Most olvastam ezt az írásodat, egyből meg is néztem a Czech & Speake oldalát, de sajnos már nem adják ingyen a mintákat. Azért nem is túl drága, összesen 5 font. Neked mennyi volt a postaköltség? Előre is köszönöm.
    Tímea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.