Parfümleckék- Virágos parfümök

Elméletileg a parfümcsaládokat azért hozták létre, hogy megkönnyítsék az életünket. Például, ha tudjuk, hogy kedvenc parfümünk melyik család tagja, könnyebben választhatunk magunknak új parfümöt, tudván azt, hogy milyen illatkategóriához vonzódunk. Gyakorlatilag viszont a parfümériákban nem sok információ áll rendelkezésünkre arról, hogy melyik parfüm hova tartozik, és gyakran az eladó sem rendelkezik valami bőséges ismerettel a parfümökről. De azért mégiscsak érdemes átnézni milyen parfümcsaládok léteznek, és ha valami új parfümről olvasunk esetleg, ha megemlítik melyik kategória tagja, akkor máris magabiztosabban el tudjuk dönteni, mit is várhatunk az adott illattól.

A következő illatcsaládok léteznek: citrusos, virágos, aromás, fás, orientális, chypre, bőr. A felosztásban néhány helyen találhatunk eltéréseket, de lényegében ezek nem nagy különbségek. Azért, hogy ne legyen könnyű  dolgunk, az egyes illatcsaládoknak vannak alcsaládjaik is, hiszen ritka a csupán egyetlen illatcsoportból megalkotott parfüm, szeretnek keveredni.

A legismertebb illatcsoport a virágos, ide tartozik a parfümök nagy része. Egyértelmű: a virágok állnak a középpontjában, ennél több információt az alcsoprtokból tudhatunk meg.

Virágos-aldehides: Legismertebb tagja és egyben a csoport első darabja: a Chanel No.5, amely egy összetett virágillat, de nagy számban tartalmaz aldehides jegyeket, ami szintetikus anyag, és ezt az összetevőt ekkor alkalmazták először a parfümgyártás során. Egyéb ismertebb virágos-aldehides parfümök: Estee Lauder White Linen, Agent Provocator Maitresse.

Virágos-vizes: Ezek a friss kompozíciók, a virágos jegyeken kivül tenger vizes jegyeket és vizi virágokat és növényeket tartalmaznak. Ilyen például: Avon Pur Blanca, Bvlgari Omnia Crystalline, Escada Into the Blue.

Virágos-gyümölcsös: A virágos illatcsaládon belül a legnagyobb csoport. Az 1990-es évektől vált igazán népszerűvé. Napjainkban is igen népszerű, megfigyelhető egyfajta trend az utóbbi időben, ami a gyümölcsös jegyek alkalmazásának gyakoriságát illeti. Ezen csoportok tagjai ra jellemző, hogy felfrissítenek, könnyűek, levegősek édes, gyümölcsös beütéssel. Pl.: Cacharel Amor Amor, Diesel Fuel for Life Unlimited, Dolce and Gabbana Light Blue, Donna Karan New York, YSL Baby Doll.

Virágos-gyümölcsös-gourmand: Igen, tudom ez így elég meghökkentően hangozhat, de azon parfümök száma, ami tartalmaz valamilyen ínyenc, ételre emlékeztető jegyet egyre nő. Ilyen jegyek például a karamel, csokoládé, cukorka, stb. Pl.: Aquolina Pink Sugar, Britney Spears Fantasy.

Virágos-zöldes: Zöldes jegyek alkalmazásával, mint például a fű, levelek ,friss és fanyar hatást lehet elérni a virágos kompozíciókban. Ilyen alkotás például: Chanel No. 19, Elizabeth Arden Arden Beauty, Kenzo Parfum D’Ete.

Virágos-fás-pézsmás: Elérkeztünk az utolsó csoporthoz ebben a kategóriában. Túlnyomórészt virágos jegyeket tartalmaz, amihez fás és/vagy pézsmás jegyeket kevertek, hogy ezzel tegyék melegebbé és mélyebbé az illatot. Pl.: Burberry The Beat (nagy kedvencem), Kenzo Amour, Marc Jacobs Daisy stb. A virágos parfümökről most ennyi, legközelebb folytatjuk a többi illatcsaláddal

4 thoughts on “Parfümleckék- Virágos parfümök”

  1. Neked elgurult a gyógyszered?
    Ezekkel nem locsolnám meg a szomszédomat sem húsvétkor! Ezek KÖLNIK, a parfüm nagyon nem itt kezdődik.
    JÓ REGGELT!

    Ülj le, egyes.

    1. a fenti szitkozódó azt hiszem egy azon egykedvű, kötekedős emberkék közül aki nem tud semmi jót produkálni, viszont mindenbe beleköt, ez az egy az, ami megy neki. A nyelvezete ritka közönséges. Azt hiszem, egyszer már valaki a tudomásárára kell hozza, hogy ne azon élvezkedjen, hogy mások levesébe beleköp, hanem végre tegyen le ő is valamit az asztalra! Ami engem illet, értek az illatokhoz, és igenis elnyerte a tetszésemet timka blogja. Örülök, hogy ráakadtam és gratulálok! és nem kell minden légbőlkapott szitkozódásra reagálni. Vagy pedig moderáld őket! 😛 üdv, Tünde

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.