Álmodnak-e az androidok illatos virágcsokrokkal?

Be kell ismernem, nem tudok élni az elektronikus kütyüim nélkül. Mérhetetlenül kétségbeesek, ha valami történik a szuper okos telefonommal vagy a számítógépemmel., ha megszakad az internet összeköttetésem. Úgy érzem magam, mintha elvágtak volna a külvilágtól,  pedig valljuk be őszintén, még csak nem is töltök sok időt a gép előtt, és még így sem tartom olyan intenzíven a kapcsolatot távoli és közeli barátaimmal, mint ahogy azt illene.

Vajon mi fog történni húsz év múlva? Vajon tényleg valóra válhat egy olyan világ képe, amelyet jelenleg csak a mozifilmekből ismerhetünk? Elképzelhető, hogy agyunkat és életünket a gépek uralják el teljesen, a fizikai kontaktus minimálisra csökkentve az emberek között? Életünk nagy részét virtuálisan éljük majd, és annak adjuk ki magunkat, akinek csak akarjuk?

És vajon a virtuális világban vannak szagok és illatok? Érezhetjük a félelem szagát, a füstét, a tavasszal virágba boruló fákét? És soha többé nem mennénk az orrunk után?

Habár az emberek többsége nem vesz róla tudomást, szaglásunk legalább olyan fontos érzékszervünk, mint a látásunk vagy a hallásunk. Felhívja figyelmünket a veszélyre, befolyásolja az érzelmeinket, szorosan kapcsolódik az emlékezetünkhöz, és még a párválasztásban is szerephez jut. Nem tudom elképzelni a mindennapjaimat szaglás nélkül. Még, ha jövőbeli hétköznapjaink egy virtuális térben is játszódnának, biztos vagyok benne, hogy szaglásunkat továbbra is meg akarnánk tartani.

A parfümök mai formájukban eltűnnének.  A parfümöt többé nem magunkra fújnánk, egy speciális eljárás folyamán egyenesen a bőrünk alá vezetnék, aminek köszönhetően hónapok alatt párologna el egyenletesen a bőrünkből. A legmegfelelőbb parfüm kiválasztásához számítógéppel elemeznék testünk kémiáját, és választanák ki számunkra az igazi védjegyillatunkat, leredukálva ezzel a számtalan melléfogást, amit napjainkban kell elszenvednünk. Mondanom sem kell, hogy a piacot a szintetikus anyagok uralnák. Azonban az anarchisták maroknyi csapata, akik még mindig hinnének a tradicionális értékekben, rejtett farmokon állítanák elő természetes alapanyagokból organikus parfümjeiket.

Persze ez csak az én fantáziám játéka. Senki sem tudhatja mit tartogat a jövő, kivéve a Precogokat, de egy bizonyos, nem maradunk illatok, szagok és szaglás nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.