Színek, illatok, parfümök – Heliotrope

Nem is olyan régen megjelent egy érdekfeszítő cikk sorozat a Fragrantica.com-on a színek és illatok kapcsolatáról. Az író John Biebel többek között arról írt, hogy milyen nagy mértékben befolyásol bennünket egy parfüm kiválasztásakor, maga a juice színe, vagy az, hogy azt milyen színű üvegben bújtatták.  Nem meglepő az sem, hogy rengeteg szín növényekről, virágokról kapta nevét, amelyek között igen sok szagos-illatos van.  A most útjának induló sorozatomban ezt a témát szeretném körbejárni.

Heliotropium peruvianum
Heliotropium peruvianum

Hadd mutassam be nektek a heliotrope-ot, amelynek magyar neve egyből elárulja illatos mivoltát. A vaníliavirág apró, bódító illatú, rózsaszín-lilás virágáról kapta nevét a szín, heliotrope. A szín a viktoriánus idők egyik jellegzetes színe volt, amelyet a gyászoló nők is előszeretettel hordtak. Nem véletlen, hogy a lila és annak árnyalatai a kereszténységben a papi törvények, az igazság mellett a szomorúság és a várakozás színe is. Nem csak a szín, de a növény is nagy népszerűségre tett szert finom illatának köszönhetően, amely valahol a marcipán, a vanília,  cseresznyés pite és mandula között ingadozik. (Egyes helyeken cherry pie flowernek is nevezik). Edward Augustus Bowles, híres angol botanikus így írt 1914-ben a heliotrope-ról: ” Muszáj volt ültetnem két ágyást az illatukért, és fogalmam sincs ki élvezi őket jobban , én vagy a lepkék” .

A modern parfümgyártásban a heliotrope esszenciális olajat heliotropinnal helyettesítik, amelyet a szasszafrász babérfából nyernek. A heliotropin régóta széles körben elterjedt, gyakori illatjegy parfümökben, szappanokban, többek között költséghatékonysága miatt. Jelenleg az IFRA korlátozta a heliotropin használatát parfümökben. A heliotrope megnyugtató, ellazító illata több nagyszerű parfümben is felfedezhető:

Kenzo Amour
Kenzo Amour
Chloé Love
Chloé Love

 

Dolce&Gabbana Sicily
Dolce&Gabbana Sicily
Guerlain L'Heure Bleue
Guerlain L’Heure Bleue

 

Természetesen vannak parfümök, amelyeknek már a nevéből egyértelműen kiderül, hogy a vaníliavirág ihlette őket, és az üvegükön ott a szín is . 🙂

Accord Parfait Heliotrope & Santal
Accord Parfait Heliotrope & Santal
Etro Heliotrope
Etro Heliotrope
Demeter Heliotrope
Demeter Heliotrope

Bizonyítékul pedig, hogy ez az aprócska, de annál illatosabb virág hatással volt mindenre, hallgassátok meg Scott Joplin (1868-1917) Heliotrope Bouquet ragtime zongora játékát.

2 thoughts on “Színek, illatok, parfümök – Heliotrope”

  1. Nem tudtam, hogy ilyen társítások is vannak a lila színhez… az utóbbi időben több ilyen árnyalatú ruhadarab jelent meg a szekrényemben. Érdekes volt a bejegyzés, remélem lesz folytatása 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.