Scent & Chemistry Steampunk – parfümkritika

Amikor megtudtam, hogy egyike vagyok annak a  nyolc szerencsésnek, akik kipróbálhatják a  Scent & Chemistry alkotta Steampunk parfümöt, szívem azonnal hevesebben vert. Egyrészt megtiszteltetésnek érzem, hogy egy olyan parfümöt próbálhatok ki, amelyből csupán 30 üveggel készült, másrészt a viktoriánus érából merítő tudományos- fantasztikus steampunk stílusért mindig is rajongtam.

A Steampunk parfüm mögött három elhivatott kémikus- parfümőr áll : Günther Ohloff, Wilhelm Pickenhagen és Philip Kraft. Így hárman írták azt a  350 oldalas, a szagok, illatok kémiájáról szóló, molekuláris szintig hatoló Scent and Chemistry könyvet, amely mellesleg körülbelül 400 parfüm mélyreható elemzését is tartalmazza. (egyértelmű, hogy ott van a könyv a kívánságlistámon). Emellett pedig van egy Facebook oldaluk, ahol a legapróbb részletekig elemeznek újabb és régebbi parfümöket, valamint lelkes követőik legnagyobb örömére olyan projecteket csinálnak, mint például a Steampunk parfüm, amelynek munkálataiba is betekintést engedtek.

Forrás : http://steampunkgirls.tumblr.com/post/2803614435
Forrás : http://steampunkgirls.tumblr.com/post/2803614435

A Steampunk parfümmel kapcsolatban figyelmeztettek bennünket, nem biztos, hogy tetszeni fog, hiszen kicsit sem illeszkedik a mai trendekhez. És valóban nem, olyannyira, hogy szinte felüdülés az orrnak valami ennyire szokatlant szagolni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy még tetszik is. A Scent & Chemistry srácoknak megígértem mindenféle helyzetben viselni fogom és majd beszámolok róla. Az angliai rövid nyár legmelegebb napján kaptam kézhez a flakonom. Úgy gondoltam, hogy az ultrafeminin, édes Steampunk-hoz  a 30 fokos meleg  nem lesz a legjobb társ, ezért vártam addig amíg az idő enyhébb lett.  Habár az időjárás megenyhült, az életem felforrósodott, az idei év legnehezebb hetein vagyok túl, amelyben a Steampunk hű társam lett, egyfajta mentsvárként alkalmaztam. Magamra fújva hagytam, hogy elrepítsen egy képzeletbeli korba, ahol fehér, viktoriánus jellegű ruhát hordok, fejemen a gőzpunkra jellemző grass google szemüveggel, a körülöttem gyülekező érzelmi felhőket pedig egy laza kilégzéssel félreseprem.

Forrás : godsofart.com
Forrás : godsofart.com

Egy biztos, nem kaptam még soha annyi bókot parfümre, mint a Steampunkra. A parfüm tele van kontrasztokkal, amelyek mégis olyan szépen kiegészítik egymást. Így történhet meg az, hogy a fejjegyben egyből egy érdekes felállásba ütközünk : rózsabors, pezsgő és vattacukor azaz hangos kürtszó jelzi, hogy a gőzmozdony indulásra kész, az elegáns társaság pezsgőbontással ünnepli a jeles pillanatot, a kiskorúak pedig vattacukrot majszolnak mellettünk.  A parfüm szívjegyében a viktoriánus bájt szolgáltató fehér ibolya és fás-pézsmás Cashmeran, amely a selymes bőrre emlékeztet. Ez az a pillanat, amikor a kupéban együtt utazó vidám társaság egy pillanatra elhallgat, és a  gentleman tekintete a kristálytiszta tekintetű hölgy dekoltázsán felejtődik. Az érzéki jegyeket tovább fokozódnak az illat bázisában. A meleg tej akkord és a csaknem túladagolt fehér pézsma a női bőrt és mellet hivatottak jelképezni, amelyet még egy édes jeggyel, karamellel koronáznak meg. Csupán olvasva a jegyeket azt hihetnénk, hogy egy cukorka boltba keveredtünk, de a valóságban mindez szépen együtt működik, lágy, nőies, fás-virágos és gourmand illatot alkotva. Extra pontokkal jutalmazom a tartósságát, ami körülbelül 8 órát jelent az én bőrömön.

A Scent & Chemistry remek munkát végzett a Steampunk parfümmel. Mindenki sajnálhatja, hogy nem elérhető szélesebb körben. Kolléganőim már többször is félháborodásuknak adtak hangot, és éppen csak, hogy nem tiltották meg, hogy munkanapokon viseljen elérhetetlen vágyuk tárgyát. Számomra a Steampunk parfüm hozta azt, amit elvártam, hogy elmeneküljek a valóság elől egy kis időre, egy újraértelmezett nosztalgikus, talán kissé giccsesebb alternatívába.

Illatjegyei: rózsabors, pezsgő, vattacukor, fehér ibolya, Casmerhan, tölgyfa, forró tej akkord, fehér pézsma, karamell

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük