Parfümtúra Párizsban

                                                                                                                                                  ” Párizs mindig jó ötlet” – Audrey Hepburn

Régóta dédelgetett álmom volt hogy Párizsban tölthessek egy kis időt.  Idén márciusban a tavaszt és a jó időt mentünk köszönteni Párizsba.  A város kisugárzása magával ragadó, és pillanatokon belül meg lehet szokni és szeretni a lüktetését.

Londonból érkeztünk Párizsba a Eurostar vonatán.  A tervünk az volt, hogy azon kivül, hogy megtekintjük a híres-neves nevezetességeket, úgy mint Eiffel-torony, Louvre stb, minél több parfümöt szagoljunk és fedezzünk fel, amelyeket otthon, Londonban nem lenne esélyünk.

Sajnos arra nem volt esélyünk, hogy minden parfümériát és kis parfüm házat felfedezzünk abban a négy napban, amit Párizsban töltöttünk , de álljon itt egy lista azokról a helyekről, amelyeket  meglátogattunk.

Tavaly nyitotta meg kapuit a Le Grand Musée du Parfum. A parfüm múzeum nem csak a parfümkészítés történelmét mutatja be, hanem tulajdonképpen egy interaktiv  múzeum, ahol tesztelhetjük a szaglásunkat, tanulhatunk külünböző alapanyagokról és a parfümkészítés fortélyairól. Természetesen, ha végeztünk a három emeletnyi szagtúrával és a szaglósejtjeink még bírják, akkor kutakodhatunk a múzeum boltjában a tökéletes parfüm után. Nem mellesleg széles könyvválasztékkal is rendelkeznek.

The Grand Perfume Museum

Egy húsz perces sétával hipp-hopp a Galeries Lafayatte és  a Printemps bevásárló központoknál találhatjuk magunkat, ahol niche és nagyobb parfümházak kollekcióit egyaránt megtalálhatjuk.  Sőt például kipróbálhatjuk a Lancome, Yves Saint Laurent, Prada, Thierry Mugler niche kollekcióit is. Az én kedvencem a Lancome Grand Crus kollekciójából a Tubéreuses Castane volt. Európai vásárlók igényelhetnek 10% kedvezményt, csak az ügyfélszolgálatnál kell felmutatni az útlevelünket és kapunk egy kedvezmény kártyát.

 

 

A bevásárló központok gyakran, főleg turistaszezonban kifejezetten zsúfoltak lehetnek, többek között ezért is érdemes felkeresni a kisebb boltokat.  Egy ilyen hely például a Nose, ahol ha szeretnénk egy profil elemzés  és az utolsó három parfümünk alapján,  segítenek kiválasztani azt a 4-5 illatot, amelyek közül valószínűleg megtaláljuk a nagy Ő-t. Emellett ez az egyetlen hely, ahol vásárolhatunk mintát, igaz csak maximum kettőt fejenként.

Nagy rajongók lévén nem hagyhattuk ki a L’Artisan Parfumeur üzletét a Rue Vignon-on. Mindent sikerült kipróbálnom, amit eddig nem volt  alkalmam, többek között a Natura Fabularis kollekciót, amelyen Daphne Bugney dolgozott és kapott teljes szabad kezet. Az eladó olyannyira kedves és segítőkész volt, hogy akár órákig tudtunk volna vele beszélgetni parfümökről.

 

 

A Marais kerületben közel a Place des Vosges-hoz található a Marie Antoinette ici-pici parfümériája, ahol a lelkes tulajdonos minden kérdésünkre válaszolni fog és mindent megtesz, hogy megtaláljuk, amit keresünk. Érdemes felfedezni  Christian Louis parfümériáját is a Place des Vosges téren, ahol több, mint 30 darabból álló kollekcióból válogathatunk.

A négy nap alatt szerintem több, mint száz parfümöt teszteltünk le, és tudom, hogy még így is ezer és egy felfedezetlen maradt.  Talán egy hónap is szükséges, ahhoz hogy minden egyes parfüm boltot, parfümházat felfedezzünk Párizsban. A legjobb tanács talán az, hogy csak csavarogjunk a városban és hagyjuk, hogy a megérzéseink vezessenek bennünket új helyek felfedezésére.

Azért, ha a Champs-Elysées-n jártok, ne felejtsetek el beugrani Minya Viktória üzletébe. 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük