Penhaligon`s Opus 1870 és Elixir parfümkritika

A Penhaligon`s parfümház sajnos nem túl ismert Magyarországon, pedig elérhető Zólyomi Zsolt üzletében. Azonban Nagy-Britanniában széles körben kedvelt ez az ikonikus parfümház, amelynek eredete egészen 1870-ig nyúlik vissza.

A cég alapítója William Penhaligon a londoni Jeremy Street 66 szám alatt nyitotta meg az első üzletét,  amely dandyknek és az elitnek árult kölniket és borotválkozási termékeket. Hamarosan pedig udvari borbéllyá és a királynő parfümőrévé vált, amely megtiszteltető címet a mai napig megtartotta.

Az egykori Jeremy street-i üzlet ma már nem áll, de helyette találunk sok másikat szétszórva London körül. És ha valaki esetleg Londonban jár mindenképp látogassa meg az egyik üzletüket, ha pezsgőt kortyolgatva szeretne parfümöt tesztelni kedves, szakértő kezek között.

Többnyire női és uniszex parfümök kerülnek a nagyítóm alá, de ezúttal két inkább férfiak számára ajánlott parfümöt szeretnék bemutatni. Kihangsúlyoznám azonban, hogy véleményem szerint teljesen mindegy , hogy nőknek vagy férfiaknak reklámoznak egy parfümöt, mindenki nyugodt szívvel hordja csak azt, amit szeretne. Szóval az, hogy ez a két illat férfiaknak szól, az inkább csak ajánlás a részemről.

Penhaligon’s
all rights reserved @timka81

Az Opus 1870-t klasszikus illatként jellemezném, abban az értelemben, hogy  ne várjunk tőle semmi kimagaslóan különlegeset, de jól megkomponált parfümről van szó, amely széleskörű kedvelhetősséggel párosul. Az Opus, mintha csak a késői viktoriánus kori férfit képviselné , aki karcsúsított fazonú combig érő kabátjával, keményített gallérú ingjével, erőteljes bajszával és rövidre vágott hajával eleganciát sugároz. Az Opus 1870-nek a fekete bors, yuzu és koriander friss, fűszeres karaktert kölcsönöz, amelyet a rózsa és a fahéj melegsége vezet át egy fás jegyekkel megkomponált cédrusos bázisba. Az Opus 1870 egy olyan típusú illat, amelyet megszagolva azt kívánod bárcsak mindenki ezt viselné a metrón a 40 fokos melegben.

Az Elixir számomra egy teljesen más jellegű illat, annak ellenére, hogy egyes illatjegyeik azonosak. Az Opushoz képest az Elixir nehézsúlyú versenyző, amelyben a tömjén füstössége kiemelkedő szerepet játszik. Meleg, fűszeres jegyekkel kezd , úgy mint fahéj és kardamom. A szívjegyek egy virágcsokorra is emlékeztethetnének török rózsával, egyiptomi jázminnal és narancsvirággal, de mindenféle nőies jelleg nélkül. A főszerep azonban a tömjéné mindenképpen, amelyhez a fás jegyek melegsége párosul. Az Elixir különlegessége, hogy képes emlékeket felidézni és beindítani viselője fantáziáját. Van, akit egy templomba repít, van, akit egy kastély kihalt falai közé, ahol meleg szellő cirógatja bőrünket. Míg az Opus-t inkább nyárra ajánlanám, addig az Elixir szerintem hűvösebb, hidegebb időben fog igazán kibontakozni rajtunk. Kár, hogy sajnos már nem gyártják, azonban az interneten, Ebay-en stb. még mindig megtalálható.

Opus illatjegyei: yuzu, koriander, fekete bors, fahéj, rózsa, cédrus, tömjén, szantálfa, ciara-fa, pézsma

Elixir illatjegyei: kardamom, fahéj, eukaliptusz, rózsa, egyiptomi jázmin, narancsvirág, fehér cédrus, rózsafa, benzoin, tonkabab, tömjén

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük