Hermés Un Jardin Apres La Mousson

Az a jó Jean-Claude Ellena alkotásaiban, hogy letisztultak, egyszerűek és nehéz őket nem szeretni. Valahogy így vagyok az Un Jardin Apres la Mousson-nal is, habár azért tartogatott egy hatalmas  meglepetést is számomra.

A 2008-ban megjelent Un Jardin Apres la Mousson a travel kollekció harmadik darabja.  A parfüm nevének jelentése: kert monszun után. Jean-Claude Ellena az indiai Kerala-ban utazott, hogy ihletett merítsen az illat elkészítéséhez.  A Hermés leírása szerint a Un Jardin Apres la Mousson zöldséges, virágos, fűszeres Eau de Toilette, kardamommal, gyömbérrel, Kahili gyömbérvirággal, paprikával, vetiverrel.  A már említett meglepetés, azonnal megcsapja az orromat. Az előbb említett illatjegyek helyett erőteljes vizes-sárgadinnyés jegyet érzek. Kisebb utánajárás után, kiderült hogy ez nem más, mint a Calone, egy szintetikus komponens, amelyet előszeretettel alkalmaztak a 90-es években.  Megtalálható például a Cool Water-ben, L’Eau d’Issey-ben, a Polo Sport-ban és CK Escape-ben is. A Calone intenzív tengeri szellő illatú lágy virágos felhangokkal.  Chandler Burr pont a Calone használata miatt becsmérli az Un Jardin Apres La Mousson, és méltatlankodik Jean-Claude Ellena fantáziátlanságán, de engem cseppet sem zavar ez a jegy. Szerintem igenis jó munkát végzett a mester nálam valóban az a kép ugrik be, amit a neve is sugall.  Egy kert eső után. Konkrétan nem tudok elszakadni, a kellemes gyerekkori,nyári emlékektől, amelyek folyamatosan feltörnek bennem és a szívemet melengetik: édesanyám, amint kilószámra eszi a sárgadinnyét, és megtanít, hogyan válasszam ki a legédesebb sárgadinnyét a kupacból az orrom segítségével, a nyári zivatar, amely után valóban megtelik élettel a nap forró napsugaraitól kiszáradt kert.  És igazából még az sem tántorít el, hogy kedveljem a parfümöt, hogy jómagam nem szeretem a sárgadinnyét.  A Calone elillanása utána, amely azért igen csendesen, de végig ott munkálkodik a háttérben, zöldesebb, fűszeresebb jelleget ölt a parfüm, de még mindig ugyanolyan frissítő, mint a kezdetekben.

Az Un Jardin La Mousson igazi nyári parfüm, amely még a legmelegebb napokon is megállja a helyét. A tartóssága is kiváló, habár úgy érzékeltem, ha textilre fújom még tovább élvezhetem. Ja és még egy pozitívum: uniszex parfüm, úgyhogy osztozhatunk rajta a kedvesünkkel, na persze csak ha akarunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.