Híres parfümházak- Etat Libre d’Orange

 

Habár az Etat Libre d’ Orange története csupán öt éves múltra tekint vissza, mégis igen gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert a polgárpukkasztó stílusáról elhíresült, alternatív parfümház. A ház alapítója a helyes Etienne de Swardt, aki nem parfümőr, hanem egy a parfümök világával megfertőződött befektető, aki az egyik legjobb egyetemen tanult közgazdaságtant. A szorgos egyetemi évek alatt részt vett a Guerlain make-up művészének, Olivier Echaudemaisonnek a szépségiparról szóló előadásán. A mester megkérte Etienne-t, hogy fuvarozza haza előadás után, végig beszélgették az utat, és Etienne előtt egy új világ tárult fel. Az egyetemi évek után a LVMH-nak dolgozott, de az igazi áttörést a kutyáknak és macskáknak tervezett, Oh My Dog! és Oh My Cat! parfümök hozták meg számára.

Etienne de Swardt

Az Etat Libre d’Orange 2006-ban indult hódító útjára.  A parfümház hitvallása:  „Perfume is dead, long live perfume! A Narancs Szabad Földje „mentes minden tabutól, ahol az engedetlenség és szaglószervi erotika uralkodik mindenekfelett”. A parfümök neve már önmagában árulkodik arról, hogy miről is van szó: Sécrétions Magnifiques (fenséges váladék), Putan de Palaces (hotel szajha), Dont get me wrong baby (Ne vedd rossz néven, bébi), stb. Mindegyik illatot csábításra tervezték, és ezt nem is rejtik véka alá. Egyébként Etienne-t emlékei, helyek, filmek, hírességek inspirálnak, és meg vannak a jól bejáratott parfümőrei, akikkel együtt dolgozik. Úgy, mint Antoine Maisondieu, Shymala Maisondieu, Antoine Lie és Natalie Fiesthauer.

Nemrégiben beszámoltam róla, hogy beszereztem a teljes mintakészletüket. Persze még messze nem sikerült  mind a 23 parfümöt kipróbálnom,meg egyébként is igyekszem lassan adagolni, hogy minél jobban megismerhessem őket, és el tudjam dönteni, hogy az illat mögött álló sztori megállja-e a helyét. Azt kell, hogy mondjam, hogy többnyire meg. Vegyük például a Sécrétions Magnifiques-t, amelyről azt írják, hogy olyan mint ” a vér, nyál, sperma, izzadság…. nyelvek és nemek egymásra találnak, a vágyak felizzanak….felforgató, zavaró parfüm… szerelem vagy gyűlölet elsőre” S valóban az első gondolatom az volt, hogy olyan szaga van, mint a férfiaknak szex után. Én soha nem tudnám viselni, de mégis van benne valami, ami miatt újra és újra meg akarom szagolni.

A Dont Get Me Wrong Baby! nem a teljes neve a parfümnek, a mondatnak van befejezése is: I don’t swallow! (nem nyelem le). Érdekes volt, hogy mennyire pozitív hatással volt körülettem a férfiakra, folyamatosan kérdezgették mi van rajtam. Kifejezetten flörtölős parfüm. A Rossy de Palma engem kicsit emlékeztetett Robert Piguet Visa-jára, de a rózsák illata eleganciával ruházott fel egész napra. Mint már említettem még nem végeztem a teszteléssel, de máris biztos vagyok benne, hogy hamarosan jelentkezem majd bővebb parfümkritikával is a parfümökről. A Jasmine et Cigarettes-ről pedig már írtam korábban itt. És Illatvadász is több posztot szentelt már az Etat Libre d’ Orange-nak.

Etat Libre d'Orange parfümlogók

A világon oly erőteljesen és erőltetetten jelen lévő celebrity parfümökre válaszul 2010-ben az Etat Libre d’Orange megalkotta sajátját, amelyet a különc, de nagyszerű színésznőnek Tilda Swintonnak terveztek. Majd később ugyanebben az évben piacra dobták a Sex Pistols első (és szerintem egyetlen) parfümjét. Én azt gyanítom, hogy még fognak együtt dolgozni karakteres, korszakalkotó, nem a valóság show világából kitörő művészekkel. Legalábbis nagyon remélem!

Az Etat Libre d’Orange parfümök tartóssága kitűnő, rajtam nyolc óránál tovább is érezhető volt. Sajnos jelenleg nem tudok róla, hogy elérhetőek lennének Magyarországon, de reménykedjünk benne, hogy ez hamarosan változni fog. Áruk Angliában 52.50£/50 ml. A parfümház hivatalos oldala itt.

Nektek is szimpatikus az Etat Libre d’Orange vagy túl agresszív? Próbáltad őket, ha igen mi a véleményed róluk? Ha nem próbáltad, melyikre vagy a legkíváncsibb?

7 thoughts on “Híres parfümházak- Etat Libre d’Orange”

  1. Szia Timka!

    Még nem szimatoltam az ELdO parfümöket, de kíváncsi vagyok rájuk, különösen a Putain des Palaces izgatja a fantáziám, illetve a Don’t Get Me Wrong-ról is írhatnál bővebben. Külföldi parfümös blogokon azt írják a parfümházról, hogy a provokatív elnevezések mögött jóval visszafogottabb, „rendezettebb” illatok húzódnak meg, mármint ahhoz képest, amit a név után várna az ember. Te hogy látod/érzed, tényleg így van?

    1. Igen van benne igazság. Nem sokkolóak az illatok, és nem csak elvakult parfüm fanatikusoknak szól, de mégis sokkal kiforrottabbak, mint egynémely a piacon lévő nagy mainstream parfümház illata. És még az áruk sem vészes. Tény és való, hogy az agresszív, szexire vett marketing sokat nyom a latba, biztos közrejátszott abban, hogy befutott az ELDO. De nekem úgy tűnik, hogy a parfümök mögött meghúzódó sztorikhoz passzolnak az illatok.
      A Putain des Palaces-ról és a Don’t Get Me Wrong-ról nemsokára írok.

  2. Nekem kifejezetten tetszik az ELdO stílusa, jól keveredik benne a humor és a szexualitás. Újabban a Fat Electrician a kedvencem tőlük, de a Jasmin et Cigarette-t is nagyon szeretem.

  3. remélem, hamarosan én is megismerem ezeket az illatokat, köszi a tippet a rendeléshez, már úton van felém a csomag:) És ha tetszik valamelyik, akkor kedvezményesen meg is rendelhetem, juhéé:D

    1. A Jasmin Et Cigarettes nekem is nagy kedvencem. Az volt az első, amit kipróbáltam tőlük. Szerintem megéri beruházni a mintacsomagra, az escentuel.com-on még mindig lehet kapni azt, amit én is rendeltem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük