L`Artisan Parfumeur Dzing!

Nem volt köztünk szerelem azonnal. De mióta jobban megismertem, egyet kell értenem Luca Turinnal, hogy a Dzing! Olivia Giacobetti egyik legjobban sikerült műve.

A Dzing! 1999-ben jelent meg először Désir de Cirque néven, amely sokat elárul arról, hogy mi is szolgált inspirációul a parfümhöz. További segítséget jelenthet az üvegen található rajzocska, amelyen egy lengén öltözött nőszemély egy két lábra ágaskodott tigris hátán ül. Igen a Dzing! a cirkuszok világába, a fűrészporos deszkák, idomított állatok, cirkuszi hercegnők közé hívatott bennünket kalauzolni.

L'Artisan Parfumeur Dzing!

Bevallom őszintén, nekem a fentebb említett képek nem igazán villantak be az agyamba legelső találkozásunk alkalmával. De ahogy telt múlt az idő, és egyre több időt töltöttünk együtt, lassan összeállt a kép. A Dzing! a színpad közelében üldögélő leányzó, aki minden félretett pénzét cirkuszi előadásokra költi, mindig az első sorba ül, hogy közvetlen közelről szippanthasson magába minden mozdulatot, és titkon arról álmodozik, hogy egy nap ő is ott fog állni a reflektorfényben.

A Dzing! édeskés, karamellás, sáfrányos nyitánya a lány zsebét kitöltő cukorkák, amelyet a cirkuszi lovaknak tartogat. A fűrészporos fás jegy és a bőrös akkord az az idő , amelyet titkon a  lovak istállójában tölt. Minden lovat névről ismer, mindegyikre szán egy kis időt, megsimogatja őket, hozzájuk bújik és kedves szavakat duruzsol a fülükbe. Elidőz a felakasztott bőrnyergeknél, vékonyka ujjaival végigsimítja őket, és arról fantáziál, hogy a színpad közepén a legszebb telivér hátáról irányítja a többieket. A pézsmás, testhez közeli, kissé animális befejezés már a saját ágyában találja a lányt, akinek minden porcikája magába szívta a cirkusz kipárolgását, és most kielégülten fekszik az ágyon egy boldog nap után.

Frederick W. Glasier of Brockton : A Circus Girl (1908)

A Dzing! a must-have kategóriába esik, amelyet nem csak mi fogunk élvezni, hanem a körülöttünk lévők is. Amennyiben még sosem volt merszünk a bőrös parfümökhöz, akkor talán érdemes evvel kezdeni, mert nem túl extrém. Sajnos régebben felrebbentek olyan hírek, hogy kivonják a forgalomból. Reméljük, ez soha nem fog megtörténni!

Illatjegyei: ez egy kissé trükkös, ugyanis egyetlen oldalon sem említették ugyanazokat az  illatjegyeket, ahol utánanéztem. Úgyhogy itt most azt olvashatjátok, ami a L’Artisan Parfumeur hivatalos oldalán is. Ezek pedig:  fás jegy (golden wood), karamell, bőr, pézsmák.

8 thoughts on “L`Artisan Parfumeur Dzing!”

  1. Szerintem sokan hiszik azt, hogy ez egy sokkal “hangosabb” alkotás, főképp azon vélemények miatt, amelyek az animális oldalát hangsúlyozzák ki. De valójában ez egy kifejezetten bőr közeli darab. Egyébként én sem bánnám, ha egy árnyalattal erősebb lenne….

 1. Mit jelent, hogy nem tartós? Néhány óra után már nem érezni, vagy csak közelről? Én pl. nem szeretek “csíkot” húzni magam után, illetve számomra már udvariatlanság kategória, ha egy helyiséget (pl. iroda) valakinek megtölt az illata, minden(ki) mást elnyomva…

  1. Nekem a tartósságával nem volt problémám. Kb. 6 órát tartott rajtam. De mint említettem kifejezetten bőr közeli darab azaz csak igen közelről lehet érezni. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod nem kell aggódnod, hogy csíkot húzol majd magad után 🙂

  2. Az, hogy nem tartós, pontosan azt jelenti, amit timka is írt, hogy bőrközeli. De egyébként egy jó parfüm soha nem lesz olyan, hogy betölt egy irodát, hacsak nem önti valaki magára az üveget. Egy igazán jó parfümöt kartávolságnál távolabb már nem szabad érezni!

 2. Ez az első illat, amiben bőr jegyet szaglásztam – nagyon szokatlan volt elsőre, de nagyon érdekes is, és végül győzött 🙂 Harmonikus, érett, kifinomult, s számomra a végeredmény kicsit (kellemesen) füstös… Most már csak egy problémám van vele: az ára. A Neroli-nál 30 e fölött van – ennél olcsóbban nem lehet valahol hozzájutni?

  1. Kedves Kikka!
   Ha teljes üveggel szeretnél venni, akkor nem egyszerű olcsóbban hozzájutni. Esetleg érdemes nézelődnöd az Ebay-en. Van még egy lehetőség, a theperfuedcourt.com oldalán tudsz vásárolni decantot. Az 5ml-es 20 dollár, a 8ml-es 30 dollár plusz a postaköltség. Remélem tudtam segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.