Egy este Francis Kurkdjian parfümőrrel

A limitált számú jegyekért a Perfume Lovers London estjére Francis Kurkdjian-nal szinte ölre mentek az emberek. Nekem is csak az utolsó pillanatban sikerült lecsapni egyre. Francis lazán, fehér ingben, szürke farmerben és Converse cipőben érkezett, mondhatni ő volt a leglezserebben öltözött a megjelentek közül. A beszélgetés is hasonló stílusban zajlott, őszintén beszélt munkájáról, parfümjeiről.

Francis Kurkdjian

Valószínű, hogy majd mindannyiunk szekrényében lapul egy Francis Kurkdjian által alkotott parfüm. A fragrantica.com 95 parfümöt jegyez a neve alatt, és bizonyára ez nem is az összes. Melyikünk ne ismerné Esteé Lauder Green Tea-jét vagy Jean Paul Gaultier Le Male-jét. Ez utóbbi tesztelésével kezdjük. Azt hihetnénk, hogy Francis büszke rá, de ahogy megérzi a levegőben az illatát, csalódottság és undor ül ki az arcára.  Hamarosan ki is derül miért. Tulajdonképp ez a parfüm vezetett, ahhoz a döntéshez, hogy függetlenítse magát a mainstream-től, és megalapítsa saját parfümházát, ahol azt csinál, amit szeretne.  Francis Kurkdjian nem parfümőrnek készült, első álma az volt, hogy balett táncos lesz, amely 24 éves korában hiúsult meg végleg. Majd divattervező szeretett volna lenni, de ez sem sikerült. Úgy gondolta, hogyha parfümőrnek áll, lesz legközelebb a haute couture világához. Amikor jött a lehetőség, hogy Jean-Paul Gaultiernek dolgozzon úgy érezte egy álma válik valóra, egészen addig amíg nem szembesült avval, hogy magával Jean-Paul Gaultierrel egyáltalán nem fog együtt dolgozni. Gaultierrel jó, ha egy fél órára találkozott, az illat megalkotásán kívül semmibe nem volt beleszólása, az üveget, a reklámkampányt is csupán két héttel a parfüm megjelenése előtt látta először. Nyilvánvalóvá vált számára, hogy a parfümőr csak egy aprócska, szinte láthatatlan láncszem a mainstream gépezetben.

Francis Kurkdjian APOM

A Le Male 1995-ös megjelenésétől saját parfümkollekciójáig hosszú út vezetett, 2009-ig kellett várni az Acqua Universalis-ra, amelyet tiszta illata tesz az egyik kedvencemmé. Ugyanebben az évben jelent meg az APOM azaz a Part of Me. A név nem csak arra utal, hogy a parfüm a viselőjével összeforrva annak részévé válik, hanem magára Francisra is, hogy minden alkotása egy darab belőle.  Az APOM tesztelése során megint az az elégedetlen kifejezés tűnik fel Francis arcán. Később, amikor van alkalmam váltani vele pár szót kettesben, beszél arról, hogy nem elégedett a parfümjeivel. Akárcsak egy zeneszerző vagy festő az elkészült mű után, még mindig talál csiszolgatni valót rajtuk. Ezért szeretne jobb, újabb kiadásokat a piacra dobni, nem a vásárló becsapásával, hanem tudatva őket, hogy például most az APOM 2012-es variánsát szagolja az illető.

Művészi közreműködései más projekteken igen izgalmasak. Lehetőségünk adódik kipróbálni Marie Antoinette parfümjét, ami az eredeti receptúrán alapul. Kurkdjian őszintén bevallja, hogy muszáj volt formálnia rajta egy csöppet, mert az eredeti a mai ember orrának olyannyira kellemetlen lett volna, hogy egy életre kiábrándult volna Marie-Antoinette-ből és annak fényűző, romantikus korából. Kedvencem a Papier d’Arménie-n való közreműködése. A Papier d’Arménie Franciaországban igen népszerű illatos kis lapocskákból álló füzetecske, amelynek kitéphető lapjait meggyújtják, és szobaillatosítóként használják.  Francis-ra egyébként is jellemző, hogy művészetét szokatlan helyekre viszi. Ilyenek például a  narancsvirág illatú szőkőkutak vagy a versailles-i kastély kertjében felállított 16 buborékfújó, amelyek különböző méretű, körte, eper és sárgadinnye illatú buborékokkal terítették be a területet.

Papier d’Armenie

Talán nem mindenkinek meglepetés, de Francis Kurkdjian nem visel sohasem parfümöt. Persze nem volt ez mindig így, egészen addig amíg nem lett parfümőr, szenvedélyes parfümviselő volt. Nagy kedvence volt a Chanel Egoiste, amíg egy reggel arra nem ébredt, hogy valami köményszerű illatjegy borzasztóan idegesíti benne. A parfümök viselése nagyban zavarná munkájában, ahol steril körülmények között dolgozik illatain. Imádja a munkáját, egyetlen szívfájdalma, hogy hivatása során nem igazán kell használni a kezeit, ezért is imád főzni, és nem csupán parfümöket készít, de saját maga tervezte a logóját, a parfümös dobozokat is.

Francis Kurkdjian nyughatatlan művész, olyan ember, aki egy percre sem tud megállni,  ahogy befejez egy projectet, máris a következőn jár az esze. Emellett pedig valószínűleg korunk egyik legismertebb parfümőre hatalmas rajongótáborral, aki karrierje során feltételezhetően meg fogja duplázni a neve alatt jegyzett parfümök számát.

Ha szeretnél megnyerni egy Francis Kurkdjian által alkotott Papier d’Arménie-t, nincs más dolgod, mint hagyj kommentet ezalatt a poszt alatt arról, hogy mi a véleményed Kurkdjian parfümjeiről. Természetesen nem csak saját kollekciójáról várom a véleményeket, hanem az összesről, amit készített. Segítségként itt egy link, ahol megtalálhatjátok melyek azok. A játék június 30-ig tart. Csak a poszthoz kapcsolódó hozzászólások játszanak.

A Maison Francis Kurkdjian parfümökről itt olvashattok többet.

24 thoughts on “Egy este Francis Kurkdjian parfümőrrel”

 1. Hát a Rumeur a Lanvin-tól, na az nekem egy édes, fehérvirágos nyári szerelem volt! Kurkdijan épphogycsak keleties stílusa éppen annyira vehető észre benne, ami nekem még komfortos nyáron. Tetszett a backstage-hangulat, örültem a cikknek nagyon, ezúton is köszönöm! 🙂

 2. Én a Narciso Rodriguez For Her Iridescent parfümöt próbáltam ki, melynek nagyon tetszett az illata. Már csak azért is, mert a citrusos illatokat kedvelem. Nagyon kevés parfümöt tudok magamon elviselni, de ez nagyon tetszett.
  Francis Kurkdjian valóban egy művész, és megfogott az egyszerűsége. Nagy örömmel próbálnám ki a Papier d’Arménie-t.

  1. Szerintem nagyszerű dolog, hogy művészetét nem csak parfümökre korlátozza. Én nagyon szeretném kipróbálni az öblítőjét is, amit annak fényében tervezett, hogy jól menjenek a parfümjéhez. Beszélt arról is, hogy mennyire fontos az amikor dolgozik, hogy még a mosáshoz használt öblítőjének illata se zavarja meg az alkotás során. Amit teljesen megértek. Ma már majdnem annyi öblítő közül választhatunk, mint parfümből… és valóban igen erős illata van némelyiknek.

 3. Nem is gondoltam, hoyg ennyi híres illat kapcsolódik a nevéhez. Érdekes személyiség lehet, átérzem meg egyet is értek a mainstreamből való kivonulásával!:) Kicsit sajnálom, hogy munkájából adódóan nem viselhet parfümöt (bár lehet ő nem bánja már, hisz egész nap illatok között mozog), ja és az én nagy kedvencem szintén az Egoiste.
  Közelebbről csak a Le Male-t és a Fleur du male-t ismerem, ha lehet így fogalmazni, a sima Le Male másokon eléggé taszít (vagy taszított régebben), de egészen megkedveltem az utóbbi időben, sőt még magamra is fújnám, ha nem lenne annyira felkapott és elcsépelt. A fehér “ruhás” virágos barátunk meg egyszerűen fantasztikus, friss, kammillás, számomra abszolút unisex illat, melyben bmikor szívesen illatoznék!:)
  Ennek a különleges ajándéknak is nagyon örülnék, biztosan kellemes illatot kölcsönöz majd a helyiségnek…

 4. Csak egy két illatot ismerek a listából, de az Innamorata Lovely Rose-ra nagyon kíváncsi lennék!Szerintem szuper lehet parfümőrnek lenni 🙂

 5. Szintén egy Rumeur rajongó, egy időben a szignóillatom volt, rajongtam a kissé férfias, hűvösen elegáns illatáért. A Fragile is kedves számomra, ugyanis egy kedves hölgyrokon szokta hordani. Számomra már-már túlcsordulóan nőies, de hozzá hihetetlenül illő illat.
  A Cologne pour le Soir pedig már nagyon régóta izgat, előbb-utóbb muszáj lesz belőle szereznem egy mintát.

 6. A Cologne pour le Soir-t nagynéném használta. Amikor először éreztem rajta, teljesen elvarázsolt. Tudni akartam, hogy mi ez a finom rózsás, mézes illat. Olyan édes volt számomra. Remélem, hogy egyszer én is magaménak tudhatom Francis Kurkdjian egyik parfümét! 🙂

 7. Konkrétan még nem ismertem a parfümőrt, de a leírtak alapján igazi művésze lehet az illatoknak.
  Valóban kíváncsi vagyok a munkáira, illataira.

 8. 2 éve találkoztam a mester nevével, amikor beleszerettem az Acqua Universalis illatba. Azóta is vadászom az alkotásait, főképp niche vonalon. Köszönöm a posztot, meg is találtam a mai illatomat, AU-t fogok ma viselni. 🙂

 9. Az uraknak készített illatai nekem jobban tetszenek…ahogy a kedvenc illata, az Egoiste is az egyik kedvencem, nő létemre 🙂 ennél csak a Platinum Egoiste-ot szeretem jobban. Tetszik a maximalizmusa, és a látszólag egyszerű külső megjelenés, valamint az “alázata”, amit a munkájával kapcsolatosan tanúsít.

  1. Szerintem sokkal különlegesebb alkotás a “sima” Egoiste, Platinumot valszeg fel sem ismerném, ha érezném máson, pont ma fújtam ki őket a karomra, mert kíváncsi voltam mennyire hasonlítanak, de sokkal fűszeresebb, édesebb és jellegzetesebb számomra az eredeti változat:)

 10. Szép napot!
  Még én se ismerem Francis Kurdjian parfümjeit így nem tudok róla véleményt mondani.Biztos nagyon jók és szívesen megismerném illetve kipróbálnám 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.