Terhesség és szaglás avagy a szaglósejtek különleges élete állapotos nőknél

Titkon mindig reménykedtem benne, hogy egy nap arra ébredek, hogy hihetetlen kifinomult szaglóképességgel rendelkezem, mint azok a fenoménok, akik  mindent kiszagolnak a levegőből és egyetlen szippantásból megmondják, hol tartasz a havi ciklusodban.  Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez nem akkora élvezet, mint ahogy elképzeltem.

A szaglásom kiélesedése és érzékenysége körülbelül egy időbe esett a reggeli rosszullétetek és a tulajdonképpen 24 órás terhességi hányinger megjelenésével. Sok nőnél azonban akár a terhesség első jele is lehet, hogy szaglásuk érzékenyebb lesz. Ahogy Szily László írja Kitolás című könyvében (amit egyébként mindenkinek ajánlok olvasásra) : „A terhesség első, csalhatatlan jele az szokott lenni, hogy az ember hirtelen úgy érzi, mintha egy juhászkutyával osztaná meg az ágyát. ” Nos, igen a férfi számára ez az időszak nem könnyű, hiszen több életmódbeli változtatásra is fel kell készülnie. Például, hogy ne süssön , egyen halat,ha az állapotos  nő a közelben van, ha mégsem tud ellenállni, akkor időzítse úgy, hogy legyen legalább két órája kiszellőztetni a lakást, fogat mosni legalább kétszer plusz szájvíz és rágó használata kötelező, mielőtt beszélgetést kezdeményezne a nővel.

Fotó: Bábel Román Tamás
All right reserved.

Mint parfümmániásnak persze a legnagyobb szívfájásom az , hogy rengeteg parfümömet, amelyet imádtam hordani hirtelen túl soknak, zavarónak, néha még hányinger keltőnek is érzek. Szívfájdító volt felismerni, hogy az ami eddig oly sok örömöt okozott, váratlanul negatív érzések forrásává vált. És nem csak parfümök illatát érzékelem másképp. Mióta terhes vagyok kevés olyan szupermarket van, amelyet ne találnék büdösnek. Az elméletem az, hogy a felmosó víz, amit használnak az okozza a szagot vagy csak nem cserélik elég gyakran…   Ráadásul a  közeli Tesco egy indiai étterem mellé épült.  A curry szagot terhességem előtt sem szerettem , de a kettő  együtt a legjobb módszer arra, hogy ne költsem túl magam, mert próbálok olyan gyorsan végezni a boltban, amilyen gyorsan csak lehet. A másik meglepő változás az , hogy  a pékségekből  kiáradó illatban érzékelek valami különösen zavarót, amit előtte sosem.  Sajnos nem tudom megmondani mi az, talán az élesztő . Persze ez meg attól óv meg, hogy kiló számra tömjem magamba a péksüteményeket.

Na de van erre a olfaktorális érzékenységre magyarázat? Egyes elméletek szerint a nő fokozott érzékenysége szagokra, illatokra segíti a terhesség alatt, hogy elkerüljön esetleg veszélyes ételeket, helyzeteket, amelyek ártalmasak lehetnek számára vagy a magzatra.

Valószínűleg a terhesség végével a szaglás vissza fog állni normális állapotába.  Persze akkor meg ott lesz egy újszülött, aki szintén érzékeny szaglással fog bírni…  A jövőre nézve a  tervem az, hogy lassan  ismét egyre több parfümöt használjak, próbáljak ki, mert hiányzik az az élmény, amit nyújtanak. Egyesek azt ajánlják , hogy egyszerűbb illatokkal kezdjük, citrusos , vízes jellegű parfümökkel.  Hordok most is parfümöt, de azt mondanám, hogy egyszer-kétszer egy héten, régebben elképzelhetetlen volt számomra, hogy úgy hagyjam el a lakást, hogy ne fújnék valamit magamra, jelen pillanatban pont fordítva van. És az is jó volna, ha a partnerem füstös, bőrös parfümjeit ismét szexinek érezném. De ne aggódjon senki sem, aki hasonló cípőben jár , még Beyoncé is utálta Jay-Z parfümjét a terhessége alatt.  És nem fog ez mindig így maradni! Úgyhogy izgatottan nézek előre, hogy mi vár ránk ! 🙂

Osszátok meg ti is a tapasztalataitokat,élményeiteket  arról, hogy  milyen szagok, illatok okoztak gondot terhességetek alatt vagy/ és milyen tanácsot adnátok másoknak ezzel kapcsolatban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük